Szlovákiában drágult leginkább az élelmiszer a visegrádi országok közül

bevásárlás

A V4-es országok közül Szlovákiában drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer júniusban. 

Michal Feik, a földművelésügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint az üzletek verik fel az árakat, miközben a beszállítóknak fizetett felvásárlói árat igyekeznek leszorítani.

„Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban sem volt olyan drágulás, mint nálunk, de az árak korántsem tükrözik azt az összeget, amit a kereskedelmi láncok fizetnek a termelőknek. Éppen ellenkezőleg, a felvásárlási árakat folyamatosan igyekeznek leszorítani, emiatt a termelők nem tudnak fejleszteni, új technológiákat vásárolni és tisztességes fizetést adni az alkalmazottaiknak. Ismét beigazolódott, hogy a kereskedők visszaélnek a helyzetükkel a vásárlók és a beszállítók kárára” - jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.

Az élelmiszerek nálunk átlagosan 0,5 százalékkal drágultak az üzletekben, Lengyelországban 0,4, Csehországban 0,1%-os volt a drágulás, mi több, Magyarországon 0,2%-kal csökkentek az élelmiszer-árak júniusban.

A sertéshús és a gyümölcs drágult a legnagyobb mértékben, 7%-kal. Ez uniós viszonylatban is rendkívüli mértékű drágulás, mivel az EU-ban átlagosan csak 0,7%-kal drágultak a gyümölcsök. A krumpli ára szintén jelentősen emelkedett, a csúcsot a májusi 6,7%-os áremelés jelentette, júniusban pedig további 1,6%-kal emelkedett az ára.

Az agrártárca közölte, az élelmiszer-beszállítók gyakori panasza szerint az üzletek arra kényszerítik őket, hogy az előállítási árnál olcsóbban adják el terméküket. Ezért a tárca meg akarja vizsgálni az árakat és a költségeket, és ha beigazolódnak ezek a praktikák, megbírságolja az üzleteket.

"Elfogadhatatlan, hogy a kereskedők folyamatosan a vásárlók és a beszállítók kárára emelik az árakat. Meggyőződésem szerint semmi sem indokolja a drámai drágulást, sőt, lenne rá lehetőség, hogy többet fizessenek a beszállítóknak és ne emeljék az árakat sem” - véli Matečná.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?