Futás Ipolyságon – három felvonásban

ipolysági futás

Ipolyság az ötkarikás mozgalom egyik dél-szlovákiai bástyája. Júniusi tömegrendezvényeire kivonulnak a honti város gyerekei, diákjai. Futottak, sportoltak az olimpiát idéző hangulatban. Három visszapillantás.
 

Békefutás
Idén először jutott el a Békefutás Ipolyságra. A világ leghosszabb, égő fáklyával megtett váltója 140 országot érint. Nemzetközi összetételű futók viszik. Határokat rombol országok és emberek között, összetartó ereje pedig a béke. Mindenki megérintheti, kezébe veheti, futhat a lánggal. Idén a Békefutás egyik lokális ágába Szlovákia is bekerült. „Nagyon kedves ünnepség keretében egy órát töltött városunkban, a lángot az alapiskolások vitték a központba, onnan a középiskolások kísérték városunk határáig. A béke küldöttei egyben a futást is népszerűsítették” – pillantott vissza az eseményre Révész Angelika, a városi hivatal oktatási, ifjúsági és sportosztályának vezetője.


Olimpiai nap
Megtelt gyerekkel a stadion. Nyolc híján négyszázan voltak. Két részre osztották a fiatalokat, előbb az óvodások és az alsó tagozatos alapiskolások versenyeztek. „Mindenki futhatott, a tanító nénik is, sőt nemcsak az ipolysági intézményekből voltak szereplők, hanem a környező településekről, Deméndről, Tompáról, Nagytúrról és Ipolyviskről is – sorolta Révész Angelika. – Olimpiát idéző hangulat volt, jött a láng, az olimpiai zászló, és az ötkarikás himnusz is elhangzott. Felléptek a helyi nyugdíjasok, a Borostyán tánccsoport. A szlovák olimpiai bizottság támogatásával hetente sportolnak korosabb polgártársaink, átlagéletkoruk 72 év, és amikor lehetőségük van, bemutatják műsorukat, hogy a legkisebbek is lássák, az ő korukban is találni hasznos elfoglaltságot, tanulható egymás elviselése.”


Mozgásban a főtér
Nyolcadik alkalommal változott a mozgás terévé Ipolyság központja. Sportágakkal ismerkedtek a diákok, a nagyobbak pedig futottak, az olimpiai nap második felvonásában. „Több mint nyolcszáz gyerek gyűlt össze, tizenhét sportágból választhattak. Minden állomásnál aláírást kaptak kis lapjukra, s mikor megvolt a szükséges mennyiségű bejegyzés, sportajándékot adtak érte – magyarázta Révész Angelika. – Közben a város utcáin és a közelben tartott a futóverseny, a színpadon pedig újra felléptek a nyugdíjasok, Michal Barbier fitnesz Európa- és világbajnok tartott bemutatót, s jelezte, hogyan dolgozhat az ember a testével.”
 

Érdekes

OLIMPIAI NAP, FUTÓGÁLA

Ipolyság – óvodások, kis csoport, lányok: 1. Laura Lászlóová (MŠ Hviezdoslavova 30, Šahy), fiúk: 1. Fülöp Patrik (MŠ Demandice); közép csoport, lányok: 1. Ema Záchenská (MŠ Hviezdoslavova 30), fiúk: 1. Michal Póša (MŠ Demandice); nagy csoport, lányok: 1. Bényi Borbála (MŠ Hviezdoslavova 32), fiúk: 1. Sebastian Velebný (MŠ Nám. M. R. Štefánika 14).
Alsó tagozatos alapiskolások, elsősök, lányok: 1. Zolcer Izabella (Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskola, Ipolyság, fiúk: 1. Alex Kluka (ZŠ L. Balleka, Šahy); másodikosok, lányok: 1. Viktória Vanerová (ZŠ L. Balleka, Šahy), fiúk: Boldiš Márk (Pongrácz Lajos AI, Ipolyság); harmadikosok, lányok: 1. Lara Rádiová (ZŠ J. Kráľa, Šahy), fiúk: 1. Píri Dávid (Pongrácz Lajos AI, Ipolyság); negyedikesek, lányok: 1. Emma Bukovinová (ZŠ L. Balleka, Šahy), fiúk: 1. Píri Csaba (Pongrácz Lajos AI, Ipolyság).

MOZGÁSBAN A FŐTÉR, Ipolyság – futóverseny, felső tagozatos alapiskolások, ötödikesek–hatodikosok, lányok: 1. Eugénia Nagyová, fiúk: 1. Tamás Antus; hetedikesek–kilencedikesek, lányok: 1. Vivien Gazdíková, fiúk: 1. Matej Fehér (mind ZŠ J. Kráľa, Šahy).
Középiskolások, elsősök–másodikosok, lányok: 1. Boldiš Szimona, fiúk: 1. Fábián Zsolt; harmadokosok–negyedikesek, lányok: 1. Skerlec Natália (mind Szondy György Gimnázium, Ipolyság), fiúk: 1. František Kašík (SOŠTaS Šahy).
Felnőttek: 1. Daniel Matis.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?