Csodák a nyári kertben

t

Kerti virágaink nyílásának ideje szerencsére más-más hónapra esik, így mindig gyönyörködhetünk valamelyiknek a szépségében.

A júliusi-augusztusi forró napsütésben is növények sokaságának örülhetünk: nyílnak a liliomok, sáfrányok, illatozik a levendula, színes szőnyeget képeznek az utak mentén a porcsinok, virágzik a sarkantyúka, szarkaláb, törökszegfű, gyöngyvessző, színes zuhatagként omlik le a kerítéseken a lonc és a trombitafolyondár…

A jól ismert kerti virágok elkápráztatnak bennünket színes kavalkádjukkal, de még nagyobb lesz az örömünk, ha kevésbé ismert dísznövényeket is telepítünk közéjük. Fedezzünk fel néhányat ezek közül!

Égőszerelem (Lychnis chalcedonica)

Nevét tűzpiros virágairól kapta, melyek olyan gyönyörű piros árnyalatban pompáznak, mintha tűzben égnének. Kelet-Ázsiából, ezen belül Japánból származik, de nálunk is kedvelt évelő. Magassága elérheti a 80-100 cm-t, vágott virágnak is alkalmas. Nyár elején kezd nyílni, és kiemelkedő dísze az évelőágyásnak. Magját ősszel elszórja, így évről évre több tő bukkanhat fel kertünkben.

Óriásliliom

Több fajtáját is kinemesítették (pl. lavon, pretty woman, orientalis). Már messziről világít a kertekben, elvarázsol minden virágkedvelőt. A közel 2 méteres szárakon akár 20 egyesével álló, feltűnő virág is nyílhat; akinek ilyen növénye van, méltán számíthat rá, hogy mindenki irigykedve fogja csodálni a kertjében nyíló gyönyörű liliomharangokat. Hatalmas, kisebb fáéhoz hasonló méretét néhány év alatt éri el.

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia)

60–80 cm magas, fűszerű levelű, nyári dísze a kertnek. Piros, narancsszínű vagy sárga virágai június és augusztus között nyílnak a levelek fölé emelkedő virágszárakon. Jól bírja a meleg, időszakosan száraz helyeket, ám hosszabb szárazság esetén öntözést igényel. Ha túl csapadéktalan a nyár, akkor nem virágzik. A teljes napot vagy a túlnyomóan napos fekvést szereti. Alkalmas vágott virágnak. Igen edzett, tűrőképes, hosszú életű növény, szoliterként vagy önálló csoportban érvényesül legszebben, de kerti tó vagy medence környékén is jól mutat.

Prérigyertya (Camassia)

Fajtájától függően 35–100 centiméter magasra nő, s nyár elejétől hozza hosszú füzérekben elhelyezkedő, különböző kék árnyalatú vagy fehér, csillag alakú virágait. Latin neve észak-amerikai indiánok nyelvéből ered, akik a növény hagymáját megfőzve, megsütve fogyasztották. A növény többi része mérgező. Jól meghonosítható kertben; ennek a feltétele, hogy a tél folyamán a földben levő hagyma környékén ne legyen pangó víz. Virágzási erélye akkor is csökken, ha túlságosan elszaporodik, ilyenkor érdemes felszedni a hagymákat, és ősz elején újból elültetni.

Afrikai szerelemvirág (Agapanthus)

Kékliliomnak is nevezik, Dél-Afrikából került Európába. Eredeti helyén gyomnak számít, nálunk egyike a legszebb növényeknek. Gazdag virágzással hálálja meg a gondoskodást. A virágok hengeres száron nőnek, gömb alakban csoportosulva – nem ritkán 25-30 égszínkék tölcséres virágot is hoz egy száron. Június-július hónapban, igen hosszú ideig nyílik, ezért vágott növényként is sokáig díszíti a lakást. Télen teleltetni kell.

Kerti tollbuga (Astilbe)

Ázsiában honos, félárnyékos helyet kedvelő évelő, amely laza bugavirágzatáért kedvelt. Ez lehet fehér, rózsaszín, bíbor- vagy akár lazacszínű is. Elnyílás után megbarnul, de továbbra is a növényen marad. Fajtától függően júniustól szeptemberig virágzik.

Fagytűrő, vízigényes növény. Fiatal korában telenként takarással védjük a fagytól. A dúsabb virágzás végett 3-4 évente osszuk szét a tövet. Kerti tavak partjára is ültethető.

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?