Él a tájház

rr

Zétényben 2009-ben hozták létre a tájházat azzal a céllal, hogy a felnövekvő korosztályok megismerhessék elődeink életét. A tárgyi kiállításokon túl azt a célt is megfogalmazták, hogy e tájház váljék élővé, olyan rendezvényeknek adjon helyet, amelyek elődeink foglalkozásait és mindennapi tevékenységét mutatják be. Ebben elsősorban a Csemadok helyi alapszervezete segít: évek óta kulturális napokat szervez, s pályázat útján sikerült vásárolnia egy szövőszéket, amely működik, kipróbálható, tehát a tájház valóban él.

Az idelátogatót a ház tisztaszobája, kemencés konyhája, lakószobája és a bennük található sok értékes tárgy várja, egy helyiségben pedig halászati kiállítás. Az udvaron kemence, fedett kiülő stílusosan fából készült asztalokkal és lócákkal, felújított mellékhelyiségek. A Csemadok-alapszervezet az elmúlt években hagyományos káposztataposást, kézi kukoricatörést, majd aratást szervezett.

Kulturális nap, hatodszor

A hagyományoknak megfelelően Zétényben idén is megtartották a kulturális napot, már hatodik alkalommal. A hajdani falusi szombatok és vasárnapok hangulatát varázsolták a tájház udvarára és helyiségeibe. Bemutatták a frissen vágott csirkéből készült húslevest benne friss, a kertben szedett zöldségekkel és frissen begyúrt házi tésztával. A porta előtt és az udvaron a férfiak besepregettek, a nők szőttek. Mindeközben mindenki kipróbálhatta a kukoricamorzsolást, lucernavágást, szövést, tésztagyúrást, volt állatsimogató, s a csicseri óvónők jóvoltából a gyerekek játszhattak a Százszorszép játéksziget paraszti játékaival, vagy ugrálhattak a nagyon ötletes szénavárban, fényképezkedhettek népi ruhában, és vásárolhattak zsákbamacskát. Azután következett a finom húsleves kóstolása, hússal, töltelékkel, majd pogácsa és kalácsok. A jó ebédhez a magyarországi Újvári Marika és Csáki Tibor dalai szóltak, ebéd után a nagyközönség egy része is dalra fakadt. A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhetett létre, a szervezésben pedig a Bazsarózsa asszonykórus és a készséges férjek, valamint Kóbori Erzsike és Kiss Emőke segítettek a legtöbbet. Köszönet illeti a község polgármesterét, aki maximálisan támogatta a rendezvényt, továbbá mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a sikeréhez.

A kulturális napot megtisztelte jelenlétével Kopasz József, a Csemadok bodrogközi és Ung-vidéki területi választmányának elnöke, országos alelnök is. A hazaiakon túl több községből is ellátogattak ide, voltak magyarországi és erdélyi vendégek is, és elismerően szóltak az eseményről.

Szakszon Anna

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?