Az újraindított idő Garam menti városa: Zselíz

fd

Ebben a festői szépségű vidéken lévő kisvárosban valóban újraindították az időszámítást, s hogy ténylegesen új idők járnak errefelé, azt a Szent Jakab-templomnak a mostani városvezetőség jóvoltából ismét működővé tett toronyórája is mutatja. Új idő és új gondolkodás. Remények és esélyek mellett tettek és tervek. Ezek jellemzik most az itteni életet.

Legyen a város élő

Alig egy évtizeddel ezelőtt még súlyos gondok terhelték Zselízt. Gazdasági, pénzügyi problémák, a helyi kórház bezárása, a fejlesztések lendületének megtorpanása, valamint a munkanélküliség egyfajta apátiát okozott. Sokan elvándoroltak, s mintha lelassult volna egy időre az élet. Fél évtizeddel ezelőtt viszont egy lelkes csapat, bízva a helyi közösség teremtő erejében, arra szánta el magát, hogy újraindítja a várost. Az idő őket igazolta. Ma Zselíz ismét élettel van teli. A polgármester, Juhász Ondrej építészmérnök szerint abban kellett hinni, hogy lehetséges a változás. „Nem volt könnyű elkezdeni, mindenekelőtt konszolidálni kellett az anyagi helyzetünket. Az első nehéz évek után a szisztematikus munka meghozta gyümölcsét. Én azt állítom, hogy mindig meg kell hallgatni az időseket: rengeteg jó tanácsot, tippet tudnak adni, és azokat meg lehet valósítani. Egy idő múlva tulajdonképpen maguk az emberek is elhitték, hogy lehet itt valamit kezdeni. Sorba véve az elmúlt félt évtizedet: az első év, a takarítás éve után máris elkezdtünk pályázni. Így lett kész a város teljes területén, tehát a legtávolabbi majorságokon is az új, takarékos közvilágítás. Több mint félmillió eurót költöttünk rá. Úgy gondoltuk, sok mindent saját erőből is el lehet végezni, így volt ez a kastélypark kitakarításával és rendbetételével; magának a kastélynak néhány helyiségét egy olyan építészeti technológiával tettük használhatóvá, amely a műemléki feltáráshoz megőrzi az eredeti állapotokat. Pihenőzónákat, játszótereket alakítottunk ki, sorban felszámoltuk az illegális szemétlerakatokat, megszereztük a megyétől az úgynevezett T18-as tornatermet, saját erőből kezdtük felújítani, és most hétszázezer eurós támogatást várunk a folytatásra. Odafigyeltünk a 2017-ben centenáriumát ünneplő labdarúgásra, korszerűsítettük a stadiont. További sportolásra alkalmas tereket építettünk ki, Szodó városrészben például többfunkciós pályát.

Lehetőségek, szolgáltatások

Kívánatos volt a városi hivatal felújítása. Ez is a végén jár már, az akadálymentesítés van folyamatban. Ha kész lesz, a városközpontban teljesen akadálymentessé válik a közlekedés. A 6876 lakosból mintegy másfél ezer a nyugdíjas, idős ember, ezzel nekik tesszük könnyebbé a mindennapokat. Sajnos az elmúlt 18 év alatt mintegy hatszázzal csökkent a lakosság létszáma. Ezt részben természetes népességcsökkenés, részben elvándorlás okozta. Az utóbbit lakásépítéssel, egyéni lakásépítéshez kimért teljes közműves telkekkel szeretnénk megállítani. A foglalkoztatottság ma már jónak mondható, a Léva melletti ipari park és a helyi ipar, a skandináv YSSEL bútorgyár és a letelepedni készülő görög SIRA cég sokat nyom a latban. Korábban nem volt fogadókészség az üzletközpontok iránt, de ez is megváltozott: ma a tágabb városközpontban több bevásárlóközpont is működik, s a szolgáltatások fejlődnek. Az elmúlt választási időszakban több mint négymillió eurót pályáztunk Zselíz fejlesztésére; ez a tény önmagáét beszél.”

Zselízinek lenni legyen büszkeség

2016 óta a város kezdeményezésére ismét megszervezik az Országos Népművészeti Fesztivált, sok év után. „Ez a rendezvény messzire viszi városunk hírét. Idén először a Gipsy Festet is megrendezzük, amely a városban élő romákat szólítja meg. Az a célunk, hogy zselízinek lenni büszkeség legyen! Az a dolgunk, hogy amit a gyermekeink megálmodnak a Szívünk városa, Zselíz programon belül, igyekezzünk valóra váltani. Folytatni szeretnénk a tér, az utak és a járdák felújítását. Az elért eredmények alapján a tervek előirányozzák egy kerékpárút megépítését, az illegális hulladéklerakatok végleges felszámolását, a munkásszálló felújítását, a Posta utcai telkek kimérését, a városközpontban egy többfunkciós épületkomplexum felépítését, a városi bölcsőde és óvoda átköltöztetését, a magyar alapiskola tetőszerkezetének javítását. Komoly elképzeléseink vannak a strandfürdővel. Úgy véljük, a városban van jövője egy termálvizes, egész évben nyitva tartó komplexumnak. Ez akár a jövő kiemelt beruházása is lehet” – mondta el Juhász Ondrej polgármester.

Galéria

A régi időkről, mai jelesekről

Zselízről kapta a nevét egy bronzkori kultúra népe. A vidék legalább nyolcezer éve lakott. A gótikus Szent Jakab-templom a 14. századból való, a település első írásos említése 1274-ből. Utóbbinak a legnevesebb birtokosai az Esterházyak voltak, belső udvaros kastélyuk 1720 táján épült. A grófi család vendégeként élt itt a híres osztrák zeneszerző, Franz Schubert, akinek emlékszobája van itt. Az őt dalokra ihlető Esterházy Karolina grófnő a család neogótikus stílusú mauzóleumában nyugszik. A híres Sacher család is itt élt, egykori lakhelye ma közösségi célt szolgál.

Zselíz kulturális életének meghatározói a Kincső ifjúsági néptáncegyüttes, az Apró Kincső, a Franz Schubert vegyes kar, a Franz Schubert gyermekkar. A városban számos polgári társulás működik, s aktív a sportélet: főleg a labdarúgás, tenisz, sakk, gokart és motorversenyzés, bobversenyzés, street workout és sportlövészet vonzza a helybelieket.

Zselíz néhai jeles szülöttei Fischer Colbrie Ágoston katolikus püspök és Kherndl Antal akadémikus, napjainkban pedig Dulai Henrietta kutató, Major Tímea fitneszsportoló, Mikuláš Konopka és Miloslav Konopka atléták, Milan Haborák bobversenyző, Richard Nagy válogatott úszó, Pavol Polka történész, Kanyuk József festős, Anton Pižurný költő, író, publicista, valamint Mokos Attila és Gubík Ági színeszek viszik messzire a jó hírét.

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?