Fortune 500-as listáján már közel annyi a kínai, mint az amerikai

Fortune 500

A világ legnagyobb forgalmú vállalatainak Fortuna Global 500-as listáján idén már csaknem annyi a kínai, mint az amerikai cég. 

Az ötszázas ranglistán a kínai cégek száma egy év alatt 111-ről 119-re nőtt, az amerikai vállalatoké pedig 126-ról 121-re csökkent.

Két évtizede az ötszázas listán a kínai cégek száma még a tízet sem érte el. 

A szűkebb, 150-es listán 39 kínai vállalat szerepel, öt kivételével mindegyik állami tulajdonban van. 

A nagy kínai technológiai cégek gyors ütemben javították helyezéseiket, így például az Alibaba Group Holding 118 hellyel, a Tencent Holdings pedig 94 hellyel a 182., illetve 237. helyre lépett elő. A hongkongi tőzsdén jegyzett Xiaomi először került fel a listára, a 468. helyet szerezte meg.

A tízes listát továbbra is az amerikai kiskereskedelmi Walmart vezeti. A tavalyi harmadik helyről a másodikra lépett előre a kínai Sinopec, miközben a második helyről a harmadikra csúszott vissza a Royal Dutch Shell.

A negyedik és az ötödik helyen kínai cégek állnak, a China National Petroleum és a State Grid, amelyeket a hatodik helyen a Saudi Aramco követ.

A hetedik helyen a BP, a nyolcadikon az Exxon Mobil, a kilencediken a Volkswagen, a tízediken pedig a Toyota Motor áll.      

A Global 500 listáján szereplő cégek bevételének a 25,6 százalékát adták a kínai vállalatok, és 28,8 százalékát az amerikaiak.

Az ötszáz cég együttes bevétele 32,7 ezer milliárd dollár volt tavaly, 2,15 ezer milliárd dollár profit mellett. Az ötszázas listán szereplő cégek 69,3 millió embert foglalkoztattak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?