Lajčák: az EU-ban nem jó a visegrádi négyek imázsa, és erről mi magunk is tehetünk

Miroslav Lajčák
Pozsony |

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter szerint a visegrádi (V4) együttműködés keretében Szlovákiának nem kellene a saját érdekei ellen cselekednie.

Lajčák a Tablet.TV-nek nyilatkozott hétfőn (július 22.) Szlovákia pozícióiról és a V4-es együttműködésről.

„Egyáltalán nem titok, hogy az Európai Unióban nem jó a visegrádi négyek imázsa. Mi magunk is tehetünk erről” - mondta Lajčák, hozzátéve, hogy számos észszerű javaslatot úgy tálalnak a V4-ek, hogy az irritálta a partnereket, példaként itt a migrációval kapcsolatos kérdéseket említette.

Lajčák hozzátette, a V4-ek migrációval kapcsolatos álláspontja helyes és ezt az idő is igazolta, „de nagyon sok ellenséget szereztünk magunknak azzal, hogy sokszor populista módon, sőt vulgárisan és negativista hangnemben adtuk elő ezt az álláspontot”.

A szlovák külügyminiszter emellett hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok közül Szlovákia a legmélyebben integrálódott uniós tagország, közülük egyedül vezette be az eurót, ezért más a helyzete az EU-ban, mint a másik három országé. Emellett emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság eljárást folytat Lengyelország és Magyarország ellen, az uniós támogatások felhasználása miatt vizsgálat folyik Andrej Babiš cseh kormányfő ellen is, és mindez megint csak „egy kicsit más pozícióba helyezi Szlovákiát”.

Lajčák elmondta, szeretné elkerülni az olyan dilemmákat, hogy „V4 vagy EU”, és hangsúlyozta, hogy az unió természetes életterünk. „Szlovákia teljesen integrálódott, gazdaságunk teljes mértékben az egészséges és sikeres uniótól függ” - jelentette ki Lajčák, a V4-ekkel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy olyan regionális platform, „amely évekig nagyon előnyös és hasznos volt számunkra”. „De valóban úgy gondolom, hogy a V4-es szolidaritás nevében nem kellene vakon a saját érdekeinkkel szembemenni” - szögezte le a szlovák külügyminiszter.

Szlovákiának néhány területen mások az érdekei, az EU néhány érzékeny kérdésben más álláspontot képvisel, de Lajčák szerint ezeket megfelelően tudja kommunikálni Szlovákia a V4-es partnerekkel.

Nézete szerint a V4-ek uniós imázsa szerepet játszott az uniós vezetői posztok elosztásakor, és ennek kapcsán megemlítette az Európai Bizottság elnökjelöltjeivel kapcsolatos visegrádi álláspontot is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?