Szűk sávban ingadoznak az üzemanyagárak

Tartósan drágulhat a kőolaj és a benzin
Pozsony |

A kőolaj világpiaci árához hasonlóan az elmúlt időszakban a szlovákiai üzemanyagárak is szűk sávban mozogtak, és az elemzők szerint nagyobb drágulásra az elkövetkező időszakban sem kell számítanunk.

A Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta ára idén április 25-én érte el a csúcsát, amikor 75,5 dollárt adtak a kőolaj hordójáért (159 liter), az elmúlt két hónapban azonban már 60 és 70 dollár között ingadozott az árfolyama. Múlt pénteken 63 dollár körüli szinten folyt a kereskedés. A szlovákiai töltőállomások árszintje enyhe késéssel a világpiaci árszintet követi. Április vége felé, amikor hathavi csúcson voltak a világpiaci árak, a benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös oktánszámú benzin literje Szlovákiában átlagosan 1,39, a gázolajé 1,26 euróba került. Május közepére ez 1,43, és 1,30 euróra nőtt, mára pedig ez utóbbihoz képest megint olcsóbban tankolhatunk. A 95-ös benzin literjéért a múlt héten átlagosan 1,37, a gázolajért 1,23 eurót kértek.

Nagyobb kilengésekre az elkövetkező időszakban sem kell számítanunk. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója elmondta:

nem várható látványos olajár-emelkedés az elkövetkezőkben, ami a keresleti oldal lassulásával és a kínálati oldal telítettségével magyarázható.

Az elektromos meghajtású közlekedés folyamatos terjedése Birol szerint nem jelent fenyegetést az olajpiacra, és többek között India olajkereslete is tovább növekedhet. A lassuló globális gazdasági növekedésre és a kereskedelmi háborúra hivatkozva a Nemzetközi Energiaügynökség azonban csökkentette a 2019-re vonatkozó kereslet oldali előrejelzését. Sőt, tovább mérsékelheti prognózisát, amennyiben a világgazdaság, és elsősorban Kína a további gyengélkedés jeleit mutatja.

A JP Morgan is pesszimista az olajpiaci kilátásokat tekintve. Mind keresleti, mind kínálati oldalról lefele mutató hatások azonosíthatók az olaj esetén. Az elemzőház becslése szerint 2020 végére akár 52 dollárra is visszaeshet a Brent árfolyama. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?