A japán felsőházi választáson többséget szerzett az Abe Sindzó vezette kormánykoalíció

Abe Sindzó

Megtartotta felsőházi többséget Abe Sindzó japán miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja és koalíciós partnere a vasárnapi választáson az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató által közölt exit poll eredményei szerint. Az egyelőre kétséges, hogy szövetségeseivel együtt kétharmados többségre is szert tehet-e.

Az LDP és koalíciós partnere, a Komeito Párt 66-67 felsőházi mandátumot szerezhet meg abból a 124-ből, amelynek sorsáról voksoltak. Ez - a már meglévő képviselői helyekkel együtt - többséget jelent majd a 245 fős felsőházban. 

Kérdéses azonban, hogy a kormánykoalíció szövetségeseivel együtt képes lesz-e kétharmados többségre szert tenni, amely ahhoz lenne szükséges, hogy el tudják indítani a második világháború után született pacifista alkotmány módosítását. Ehhez 85 mandátum elnyerése kellene. Az exit poll szerint az alkotmánymódosítást támogató erők 76-88 közötti képviselői helyet szerezhetnek.

Az 1947-es alkotmányon még soha nem változtattak, ha ez megtörténne, az szimbolikus jelentőségű volna. Az alkotmány 9. cikke kimondja, hogy az országnak nem lehet hadserege, hanem csak "önvédelmi hadereje". Ez a fegyveres erő megalakulása óta nem vett részt tényleges harccselekményekben, legfeljebb külföldi békefenntartó bevetésekben. A közvélemény megosztott abban, hogy meg kell-e ezt változtatni. Az ellenzők azt mondják, ha az országnak számottevő hadereje lesz, akkor az Egyesült Államok könnyebben bele tudja majd vonni saját nemzetközi konfliktusaiba.

Az alkotmány bármiféle módosításához kétharmados támogatás kell a törvényhozás mindkét házában. Az LDP-vezette koalíciónak az alsóházban megvan a kétharmados többsége.

Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot és megerősíti az ország védelmi képességét. Azóta pártjának öt alkalommal sikerült győzelmet aratni országos választásokon, részben az ellenzék széttöredezettségének köszönhetően. A Japán Alkotmányos Demokrata Párt (CDPJ), a legnagyobb ellenzéki párt ugyan némileg erősödött a vasárnapi választáson, de az exit poll szerint támogatottsága továbbra is eltörpül az LDP-é mellett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?