Trump a Fehér Házban fogadta az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás két űrhajósát

Donald Trump
Washington |

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst.

"Szombaton nagyszerű napot köszöntünk, ötven éve lesz, hogy egy szép amerikai zászlót helyeztünk el a Holdon" - fogalmazott az elnök a két asztronauta tiszteletére rendezett ünnepségen.

1969. július 20-án lépett először ember a Holdra. A NASA (amerikai űrhajózási hivatal) Apollo-programja keretében ez volt az ötödik Apollo-küldetés. Miután az Apollo 11 holdkompja landolt a bolygón, először a parancsnok, Neil Armstrong lépett ki, majd 19 perccel később követte őt Buzz Aldrin. Mintegy két és egynegyed órát töltöttek a Holdon, talajmintákat gyűjtöttek és 21 kilogrammnál is több anyagot hoztak a Hold felszínéről a Földre. A harmadik űrhajós, Michael Collins a Hold körüli pályán keringő parancsnoki űrhajón maradt.

A világraszóló eseményt élő adásban közvetítették a televíziók.

Neil Armstrong 2012-ben elhunyt. A Fehér Ház ünnepségén a két fia és a családtagjai vettek részt. A 89 éves Aldrin és a 88 esztendős Collins azonban - a családtagokkal együtt - jelen volt az ünnepségen.

Nagyszerű találkozó Donald Trump elnökkel. Arról beszélgettünk, hogy milyen legyen Amerika jövője a világűrben, hogyan válaszoljuk meg a világűr kihívásait, és hogy szükség van a horizonton túli további kutatásokra" - írta az ünnepség utáni Twitter-bejegyzésében Aldrin. Majd hozzáfűzte: "őrizzük meg Amerika nagyságát a világűrben!".

Szombaton a texasi Houstonban, a NASA-központban tartanak megemlékezést a Holdra szállásról, de az Egyesült Államok több városában és településén is rendezvények lesznek. A washingtoni National Geographic-múzeumban például interaktív kiállítás nyílt, kedden este az Apolló 11 kilövésének pillanatait idézte fel egy fényjáték az amerikai fővárosban, és a főváros szívében lévő Washington-emlékműre pedig az Apolló-űrhajót vetítették.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?