Čaputová megvétózna egy olyan törvényt, amely megnyirbálja a kisebbségek jogait

Zuzana Čaputová
Gombaszög |

Ha a parlament olyan törvényt terjesztene elé, amely megnyirbálná a kisebbségek jogait, Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózná. Ezt szerdán, a Gombaszögi Nyári Táborban, a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb rendezvényén tartott beszélgetésen mondta az elnök asszony.

„Igyekszem nagyon odafigyelni arra, hogy a nemzetiségi kisebbségek helyzetét és jogait szem előtt tartják-e. Ha olyan törvényjavaslat kerülne az asztalomra, amely korlátozná a jogaikat, élnék vétójogommal. Ezt fontosnak tartom a hatáskörök gyakorlása szempontjából, de azt is, hogy szószólója legyek mindazoknak a kisebbségeknek, amelyek hangát kevésbé hallani” – mondta.

Az elnök asszony említést tett az ország A alkotmányának preambulumáról, annak esetleges módosításához is, amely a „Mi, a szlovák nemzet ..." szavakkal kezdődik. „Ha egyáltalán hozzányúlunk, úgy kell gondolkodni, hogy nem lehet gyakran változni. Ez az egyik legfontosabb dolog számomra. Ugyanakkor elismertem és tiszteletben tartom a tényt, hogy az alkotmánynak mindenekelőtt polgári alapelveket kell tartalmaznia, de az alkotmány változtatása nem politikai, hanem mindenekelőtt szakmai kérdés.

Szerinte minden országnak nagyon oda kell figyelnie a kisebbségekre, mert megtörténhet, hogy a többségi nemzet figyelmen kívül hagyja jogos igényeiket. „Éppen ezért vagyok itt, és ezért tagjai a tanácsadói testületemnek az egyes kisebbségek képviselői.

Zuzana Čaputová az első államfő, aki ellátogatott a gombaszögi fesztiválra, amely a héten zajlik a Gombaszögi-barlang mellett, Szalócon, a Rozsnyói járásban. Végigjárta a völgyet, és kihasználta a lehetőséget, hogy eredeti, 19. századi technikával készíttethet fényképet magáról. „Boldogan jöttem ide, mert nagy hagyománya és különleges légköre van ennek a fesztiválnak. A Pohodán is jártam, Východnán is, ide is mindenképpen el akartam jönni, hogy találkozhassak a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel“ – mondta.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?