Copa América: Neymar nélkül jobban megy?!

Copa America

A házigazda Brazília győzelmével ért véget a 2019-es Copa América. A Selecao a döntőben 3–1-re győzte le Perut, míg a harmadik helyet Argentína szerezte meg, miután 2–1-re verte Chilét a bronzmeccsen. Brazília utoljára 2007-ben nyert nagy tornát – akkor is a Copát –, nézzük mi vezetett a mostani sikerükhöz, és mi változott az elmúlt pár évben Neymaréknál!

A brazilok eddig négyszer rendeztek Copa Américát, és mind a négy alkalommal meg is nyerték a tornát, így mostani győzelmük sem volt nagy meglepetés. Ám ha arról az oldalról nézzük a dolgot, hogy tizenkét éve nem nyertek jelentős trófeát, öt évvel ezelőtt történelmi vereséget szenvedtek otthon a vb-elődöntőben (Brazília–Németország 1–7), majd két évvel később a Copán is kiestek a csoportból, akkor azt kell mondanunk, hogy nem volt azért annyira egyértelmű ez a mostani siker.

Kanyarodjunk először is vissza a három évvel ezelőtti Copa-kieséshez, hisz a Peru elleni kudarc után távozott Dunga a válogatott éléről, és ekkor kapta meg a karmesteri pálcát a mostani sikerkovács, Tite. Az 58 éves szakember nem szégyellt az európai tanulmányaihoz nyúlni, amikor elődjeihez képest teljesen új és modern szisztémát, a letámadást és a labdavesztés utáni visszatámadást találta ki a Selecao számára. Ha kisebb zökkenőkkel is, de a terve most célba ért.

Érdekes

Az Arsenal viheti a gólkirályt

A brazil válogatott Evertont szeretné leigazolni az Arsenal csapata.
A 23 éves támadó három góljával a Copa América gólkirálya lett. Everton annyit elmondott, hogy van több ajánlata is, de egyelőre nem döntött a jövőjét illetően. 
Everton Copa América döntőjében is gólt szerzett, összesen három gól fűződik a nevéhez a tornán, amivel a győzelem mellett a gólkirályi címet is megszerezte. Angol sajtóhírek szerint az Arsenal mellett az AC Milan és az Atlético Madrid is vinné a jelenleg a Grémio csapatában focizó játékost. Az Arsenal egyébként egyelőre egy játékost igazolt a nyáron, a 18 éves brazil Gabriel Martinelli személyében. Everton mellett a Celtic védőjét, Kieran Tierney-t is szeretné megszerezni a londoni csapat.

Neymar nélkül könnyebb?

Felmerül a kérdés, hogyha már a legutóbbi vb-n is Tite irányította a brazilokat, akkor miért nem alkottak maradandót? A válasz talán Neymarban rejlik. Már Oroszországban is voltak biztató jelek a csapat játékában, ám az egyensúly nem volt megfelelő Neymar egója miatt, mivel a letámadásban nem támaszkodhattak a klasszis fegyelmezettségére, és támadásban is sokszor csak lassította a visszatámadásból szerzett labdák utáni gyors kontrákat. Példának okáért a belgák elleni kiesésnél is Philip Coutinhónak kellett mélyebben védekeznie Thomas Meunierrel szemben amiatt, mert Neymar nem volt képes fegyelmezetten visszazárni rá.

A mostani Copán a torna végére alakult ki a nyerő támadótrió Coutinho előtt: Gabriel Jesus és Everton a széleken, míg Roberto Firmino középen vadászta le kiválóan a labdákat, amivel Tite taktikáját is beteljesítették. Mindezt jól példázta a döntőben szerzett második góljuk, amikor egy labdavesztés után Roberto Firmino nagy hátrasprint után becsúszva szerezte vissza a labdát, amivel Arthur villámgyorsan megiramodott a perui kapu irányába, majd egy finom passzal ziccerbe hozta Gabriel Jesust, aki egy gyors átvétel után a kapuba helyezte a labdát. Neymar hiánya tehát nem biztos, hogy nagyon rosszul jött a braziloknak, különösen, ha Everton berobbanását vizsgáljuk, aki biztosan sokkal kevesebb szerephez jutott volna, ha egészséges a PSG klasszisa. A Copán összesen három gól és két gólpassz, valamint kimagasló játék fűződik a Gremio szélsőjének a nevéhez, ami könnyen európai szerződést érhet számára.

Érdekes

Dani Alves, a rekorder MVP

A torna legjobb játékosának Dani Alvest választották. A brazil jobbhátvédnek ez volt a negyvenegyedik megnyert trófeája, amihez fogható eredményességgel senki nem büszkélkedhet a futball történelmében. Nézzük, pontosan milyen címeket gyűjtött be eddig a brazil klasszis:

Brazil válogatott:
2 Copa América
2 Konföderációs Kupa
1 U20-as világbajnokság

Klubjaiban (Sevilla FC, FC Barcelona, Juventus, PSG):
3 Bajnokok Ligája
6 spanyol bajnokság
5 Spanyol Kupa  
5 Spanyol Szuperkupa
1 olasz bajnokság
1 Olasz Kupa
2 UEFA-kupa
4 Európai Szuperkupa
3 FIFA-klubvilágbajnokság
2 francia bajnokság
1 Francia Kupa
1 Francia Ligakupa
2 Francia Szuperkupa

Kevesebb könyörület és kevesebb hiszti

A legutóbbi vb-hez képest az is nagy előrelépés volt a braziloknál, hogy Coutinho személyében végre volt igazi irányítójuk, aki mögött Casemiro és Arthur remekül szűrte meg az ellenfelek támadásait. Ám ha a helyzet úgy kívánta, akkor Tite attól sem rettent meg, hogy Coutinhót és Firminót lecserélje a csapata stabilitása érdekében, ahogy tette azt a döntőben is Gabriel Jesus kiállítását követően. Egyszerűbb, lényegre törőbb és könyörtelenebb lett tehát a brazilok játéka, ahol az észszerűség már fontosabb lett az érzelmeknél.

Mindenképpen szót kell ejtenünk Alisson Beckerről is, akit már az Aranylabda várományosaként emlegetnek. A kapus nemcsak a Copán, hanem a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben is brillírozott, hiszen mindhárom sorozatban ő büszkélkedhet a legtöbb kapott gól nélkül lehozott meccsel. A brazilok az egész tornán egy gólt kaptak (azt is tizenegyesből), de a tökéletesség még azért számukra is messze van, hiszen Venezuela és Paraguay is gól nélküli döntetlenig jutott ellenük, valamint az argentinok is jogosan kértek számon néhány játékvezetői ítéletet az elődöntőben. Arról nem is beszélve, hogy Tite sem biztos abban, hogy marad a posztján, ugyanis eddig tisztázatlan okok miatt távozik stábjából két egykori Arsenal-játékos, Sylvinho és Edu is. Persze ennél van egy még fontosabb kérdés is a Selecao életében, mégpedig hogy mi lesz akkor, ha visszatér Neymar...

 

Érdekes

Messi kimaradt a torna álomtizenegyéből

A torna szuperválogatottjában öt brazil (Alisson, Dani Alves, Thiago Motta, Arthur, Everton), két perui (Paolo Guerrero, Miguel Trauco), egy argentin (Leandro Paredes), egy chilei (Arturo Vidal), egy kolumbiai (James Rodríguez) és egy uruguayi (José María Giménez) kapott helyet.

Messinek meggyűlt a baja a játékvezetőkkel

Mint már említettük, a brazil–argentin elődöntőben akadtak véleményes bírói ítéletek. Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) be is nyújtotta hivatalos panaszát a dél-amerikai szövetségnél (COMMEBOL). Az AFA álláspontja szerint a találkozót vezető ecuadori Roddy Zambrano döntései egyértelműen sújtották az argentin válogatottat. A hatoldalas levélben az argentinok nehezményezik, hogy a bíró a vitás eseteknél nem vette igénybe a videóbíró segítségét, ráadásul meglátásuk szerint több ilyennél nekik kellett volna büntetőt rúgniuk.

Lionel Messi is kifakadt az elődöntő után, pedig ő nem igazán szokott a bírókkal foglalkozni:

„A játékvezetők sok szar ítéletet hoztak, de egyszer sem kérték ki a VAR-t, ami felfoghatatlan. Végig ez ment a meccs során. Az első kontaktoknál máris a braziloknak ítéltek, ez a szarakodás pedig teljesen kizökkentett minket. Nem magunkat mentegetem, de vissza kell néznünk ezeket a dolgokat, elemezni kell, és remélem, a CONMEBOL tesz valamit az ügyben.”

Mindezek után a frusztrált argentinok a nem kevésbé paprikás chileiekkel találkoztak a bronzmeccsen, ahol természetesen volt páros kiállítás. Az már nagyobb meglepetés volt, hogy az egyik piros lapot Lionel Messinek mutatta fel a játékvezető egy Gary Medellel való kakaskodás után. Erősen véleményes volt az ítélet ekkor is, így a találkozó után Messi hangot is adott azon véleményének, hogy a korábbi nyilatkozata miatt kellett bűnhődnie. Az mindenesetre tény, hogy az FC Barcelona klasszisát tizennégy év után állították ki újra, így nehéz rásütni a balhés jelzőt.
 

A perui kapitányra szemet vetettek az argentinok is

Bár a szerencsével sem álltak hadilábon, az idei Copa América után jár a perui válogatottnak az elismerés. Különösen Ricardo Gareca szövetségi kapitány lehet elégedett, hiszen irányításával harminchat év után jutott ki a legutóbbi vb-re a perui csapat, majd a mostani Copán negyvennégy év után játszottak ismét döntőt. Az argentin szakembernek így érthetően megnőtt az ázsiója, nem meglepő módon különösen hazájában látnák szívesen a válogatott élén. Gareca azonban még csírájában elfojtotta a találgatásokat: „Peru az az ország, amely mindent megadott nekem, mostantól csak a közös munkára és a vb-re fókuszálunk. Semmi esélye nincs annak, hogy máshol folytassam” – határolódott el a pletykáktól a kapitány.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?