Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

idegenrendészet
Dunaszerdahely |

Nem költöztetik át az idegenrendészet kirendeltségét az Ádor utcából, de felújítják az épületet és bővítik a fogadóórákat. A helyiek petícióval tiltakoztak a hivatal előtti állapotok miatt.

Van, hogy már koraeste megérkeznek az első kliensek, hogy a másnapi nyitáskor ne kelljen az utcán sorakozva várniuk az ügyintézésre.

Estétől sorakoznak

Az ügyfélfogadást megelőző este külföldi rendszámú autók és kisbuszok parkolnak az Ádor utcai családi házak előtt, néhányan a kocsiban ülnek, mások a közeli kerítésen várnak a nyitásra. Reggel már kígyózó sorban várakoznak az idegenrendészeten. A helyzet nem egyszeri, évek óta hasonló körülmények között intézik ügyeiket a külföldiek, akik a Dunaszerdahelyi, Galántai, vagy Szenci járásban akarnak letelepedni. „A fogadónapokon körülbelül nyolcvan ügyintéző érkezik. Az ügyintézés javítása érdekében egy bejelentkező rendszerrel fogadjuk őket az egyik munkaablaknál” – tájékoztatta lapunkat Denisa Baloghová az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Baloghovától megtudtuk, hogy hetente három nap, három rendőr fogadja a külföldi állampolgárokat, egy héten átlagosan kétszáznegyven külföldivel foglalkoznak, nem megfelelő körülmények között.

Nem megfelelő környezet

„Üzemeltetési, közegészségügyi és gazdasági szempontból sem megfelelő az épület az alkalmazottaknak és a klienseknek” – fogalmazott a belügyminisztérium sajtóiosztálya.

A nagy érdeklődés miatt tumultus alakul ki a hivatalban, valamint az épület előtt. „Az Ádor utca lakosai már többször panaszkodtak. Próbáltuk a lehetőségeinkhez mérten megoldani a helyzetet, de sajnos nem sok sikerrel” – mondta a képviselő-testület legutóbbi ülésén Hájos Zoltán polgármester. A városi rendőrök gyakrabban járőröznek az utcában és a város a szemetet is elhordja a hivatal elől. A parkolóhelyeket is úgy festették fel az utcában, hogy a várakozók minél kevésbé háborgassák az ott lakókat.

Petícióval a rendért

A lakosok petícióval kérték a hivatal körül kialakult helyzet megoldását, a képviselő-testület meghatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a belügyminisztériummal az idegenrendészeti osztály áthelyezéséről, hogy ne a lakóövezetben intézzék a külföldiek ügyeit.

„Ennek sokkal nagyobb súlya lehet annál, mintha a polgármester levelet írna a belügyminiszternek, amely elveszhet a bürokrácia útvesztőiben” – indokolta a polgármester.

A képviselők egyhangúlag támogatták a beadványt, de úgy tűnik, hiába, a belügyminisztérium ugyanis továbbra is számol az épület felújításával.

Költözés helyett felújítás

„Folyamatban van a közbeszerzési pályázat előkészítése a kivitelező kiválasztására. A tervek szerint 2020 elején elkezdődhet a felújítás” – tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtóosztálya. A felújítás projektjét még 2016-ban készítették el, 2018-ban az építkezési engedélyt is kiadták a projektre. Denisa Baloghová hozzátette, hogy a helyzet megoldása érdekében meghosszabbítanák a hivatali időt és több energiát fordítanának a kérvények intézésére. „Természetesen állandóan figyeljük a helyzetet és ezért fokozatosan több változásra is sor kerül, amelyről a megfelelő módon tájékoztatjuk majd a nyilvánosságot” – zárta a szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?