Toyota RAV4 hibrid: egy valóban takarékos, családi SUV

Toyota RAV4 hibrid

A dizájnja nem fog mindenkinek tetszeni, ám kétségkívül az aktuális RAV4 korunk legjobb hibrid SUV-je.

A RAV4 aktuális generációja igen jól sikerül, véleményem szerint ez az aktuális, a modell minden idők legszebb változata. A meghajtás pedig csak igazolta, hogy ennek a hibridnek igazán van értelme, nem csak marketinghúzásról van szó. 

Akár tetszik valakinek, akár nem, az új Toyota RAV4 egyszerűen kilóg a jelenlegi, gyakran egyforma SUV modellek sorából. Elképzelhető, hogy ez valakit elriaszt, s nem tudja megemészteni az egyedi vonalvezetést, a Toyota új arculatát, nekem viszont kifejezetten tetszett. 

Az utastér is határozott előrelépést jelent, a műszerfal jelentős része puhított műanyaggal van beborítva. Egyesek szerint az autóban minden túl fád, s hiányoznak a díszítő elemek, számomra viszont pont ez volt a megkapó, ez a visszafogott dizájn. Az infotainment kezelése egyszerű volt, kár viszont, hogy nem rendelkezett Android Auto/Apple Car Play alkalmazásokkal, a Toyotákban jelenleg ezek a rendszerek nem elérhetők. 

Kedvező fogyasztás 

A menettulajdonságokat pozitívan tudom értékelni, bár helyenként úgy éreztem, a 4x4-es meghajtás azért jól jönne – nem a terepen, inkább az élesebb kanyarokban. A két motor ezért az energiát csak az elülső kerekekre küldte. 

Ami a hibridmeghajtást illeti, nagyon sok embernek lehetnek ellenvetései, aki viszont kipróbálja az új RAV4-et, az garantáltan elégedett lesz. Az elektromos meghajtás kombinációja a benzinmotorral a hétköznapi városi forgalomban is képes 6 liter alatt tartani a fogyasztást 100 kilométeren. Az egyhetes tesztelés végén az átlagom 6,2 liter volt 100 kilométeren. 

A városi dugóban való araszolás sem növeli a fogyasztást, épp ellenkezőleg, jelentősen csökkenti. Elég, ha óvatosan bánunk a gázpedállal, s az autó nem is aktiválja a benzinmotort. Ellenkezőleg, autópályán (140 km/órás sebességnél) aztán a fogyasztás megközelíti, nemegyszer pedig túllépi a 7 litert. 

A fogyasztás a rekuperációnak köszönhetően épp olyan helyzetekben csökken, amikor a legnagyobbnak kellene lennie – például gyorsulásnál. Az új RAV-nak autópályán és közúton is nagyon jó a fogyasztása, s még a legtakarékosabb dízeles konkurenciát is játszva lekörözi. 

Érdekes

Műszaki adatok

Motor hengerűrtartalma 2487 cm3

Teljesítmény 130 kW/177 LE 5700 fordulatnál

Forgatónyomaték 221 Nm/3600-5200 fordulatnál

Végsebesség 180 km/ó

Gyorsulás (0-100 km/ó) 8,4 mp

Kombinált fogyasztás (gyári) 4,6 l/100 km

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 46000/1855/1685

A modell alapára 25 090 euró

A tesztelt modell alapára 36 590 euró 

Jól hangszigetelt 

Ami a dinamikát illeti, a RAV4 szintén nem fog csalódást okozni. 60-ról nem egész hat másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás sebességre, ami nagyon jó érték. A gyorsulás ráadásul nem agresszív, folyamatos skálában zajlik. Az utasokat nem nyomja be az ülésekbe, de azért érzékelni fogják, hogy nagyon erős, 2,5 literes erőforrás van a motorházban. Gyorsulásnál persze búg, és hallani a hangját – különösen a városi forgalomban tapasztalt, szinte hangtalan suhanáshoz képest –, ám az előző generációval összehasonlítva határozottan halkabb. 

Arról, hogy gyorsulásnál valamivel hangosabb, elsősorban az e-CVT váltó tehet, amely hajlamos magasabb fordulatszámon tartani a motort. Az utastér egyébként ettől eltekintve nagyon jól hangszigetelt, az aerodinamikus zaj is csak akkor erősödik fel, ha erősen fúj a szél. 

Zárszó 

A Toyota szerint az új RAV4 a tökéletes SUV, s hát mit mondjak, ha még a hibrid meghajtást is hozzászámolom, valóban nem lőttek túl a célon. Jelentős teljesítménnyel rendelkezik, ám ugyanakkor nagyon halk és az üzemanyagot is nagyon takarékosan fogyasztja. Elég hely van benne, így családi SUV-ként is jól megállná a helyét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?