Az agy is megsínyli az egészségtelen táplálkozást

hot-dog

Egy átlagember sokkal több kalóriát fogyaszt, mint 50 évvel ezelőtt, aminek pusztító következményei vannak az agyra – figyelmeztetett egy új tanulmány, amelyről a news.som hírportál alapján a doktorka.cz tájékoztatott. 

A múlt század 70-es éveihez viszonyítva az emberek naponta 650 kalóriával, vagyis egy hamburgerrel, sült krumplival és édesített itallal többet esznek. Az nem újság, hogy az ilyen étkezéstől megnő a derékbőség. Még szörnyűbb a rossz táplálkozás agyra gyakorolt hatása. Nicolas Cherbuin, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, a Frontiers in Neuroendocrinology című szakfolyóiratban közölt tanulmány fő szerzője megállapította, hogy közvetlen összefüggés van az agy állapota és az egészségtelen életmód között. Még nyugtalanítóbb az a tény, hogy az ilyen károsodás sokkal korábban kezdődik, mint ahogyan azt az emberek eddig gondolták. 

„Erős bizonyítékokat találtunk arra, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány megnöveli a második típusú cukorbetegség és az agyi funkciók – demencia, agysorvadás – lényeges romlásának kockázatát – mondta a professzor, majd hozzátette: – Az emberek a rossz étkezéssel és a mozgásszegény életmóddal szó szerint megeszik az agyukat.” Rájött, hogy az agyi funkciók romlása már sokkal korábban elindulhat, mint azt régebben feltételezték, és ez jelentős mértékben a társadalom bűne, amely az egészségtelen táplálkozást támogatja. 

„A károsodás visszafordíthatatlan, amint az ember eléri a középkorúságot. Ezért felszólítunk mindenkit, hogy táplálkozzon egészségesen, és minél előbb változtasson életmódján, ideális esetben már gyermekkorban, de legkésőbb a korai felnőttkorban – hangsúlyozta, s hozzátette: – Sokan, akik demenciában és kognitív funkciózavarban szenvednek, a kockázatot az élet folyamán azzal fokozták, hogy túl sok rossz ételt ettek és nem mozogtak eleget.” Rendszerint akkor tanácsolják az embereknek, hogy táplálkozzanak egészségesen és mozogjanak rendszeresen, amikor már betöltötték a 60. évet. Ez már túl késő ahhoz, hogy javuljon a helyzet. A gyerekkori és a fiatal felnőttkori étkezés kulcsfontosságú. A tanulmány megjegyzi, hogy a világ népességének körülbelül 30 százaléka túlsúlyos vagy kövér, és minden felnőtt több mint 10 százaléka 2030-ig cukorbetegségben fog szenvedni. 

„A diabétesz és az agyi funkciók gyors romlása között összefüggés van, ezt már jól tudjuk, de a tanulmány készítésekor rájöttünk, hogy a neurodegeneráció, vagyis a neuronok pusztulása már sokkal sokkal korlábban elkezdődik” – jegyezte meg a professzor. Véleménye szerint az egyik nagy probléma, hogy az emberek túl sok rossz élelmiszert, például gyorséttermi ételeket esznek, amiben kevés a tápanyag, de sok a kalória. Azt a kérdést egyáltalán nem szabadna feltenni, hogy: „Kér hozzá sült krumplit?” Amíg erre képtelenek vagyunk, addig számíthatunk rá, hogy drámaian megnő a túlsúlyos és kövér emberek száma. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?