Nem kapja vissza várkastélyát az utolsó német császár ükunokája

Hohenzollern

Elvesztette a koblenzi tartományi bíróságon a családja Rajna menti várának (Burg Rheinfels) visszaszerzéséért indított perét a Hohenzollern-família feje, Georg Friedrich porosz herceg, az utolsó német császár ükunokája.

A vállalkozóként tevékenykedő 43 éves nemes üzleti hasznosításra kívánta megszerezni az épületegyüttest, amelynek egyik része romos, másik részében pedig négycsillagos kastélyszálló működik.

A 13. században épült erődítmény – amelynek nagy részét a 18. század végén francia csapatok felrobbantották – a 19. században került a Hohenzollern-házhoz. A császárságnak az első világháború végén bekövetkezett bukása révén a közeli Sankt Goar város vehette tulajdonába, azzal a feltétellel, hogy nem adja el és megőrzi kulturális emlékként.

A városi önkormányzat az épen maradt részeket 1998-ban bérbe adta a jelenlegi szállodát üzemeltető társaságnak, 99 évre. A herceg erre hivatkozva perelte be a várost, a kastélyszálló üzemeltetőjét és Rajna-vidék-Pfalz tartományt. Értelmezése szerint a bérleti szerződés – amelyet a felek egyetértésével újabb 99 évre meg lehet hosszabbítani – lényegében a Burg Rheinfels elidegenítését jelenti, ami ellentétes a Sankt Goarral 1924-ben kötött megállapodással, ezért az ingatlan tulajdonjoga visszaszáll az eredeti tulajdonosra, a Hohenzollern-családra. A bíróság ítéletében rámutatott, hogy a császárság bukása után a Hohenzollern-vagyon állami kezelősége nem a családi magánvagyon, hanem az ún. csatolt különvagyon kategóriájába sorolta a várkastélyt. Ezért nem is a családra, hanem az állami vagyonkezelő jogutódjára, Rajna-vidék-Pfalz tartományra szállna az ingatlan tulajdonjoga, ha esetleg bebizonyosodna, hogy a bérleti szerződés valóban ellentétes az 1924-es megállapodással – indokolta a hercegi kereset elutasítását a koblenzi bíróság. A döntés nem jogerős. A felperes még nem döntötte el, hogy fellebbez-e. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?