Így telefonálhatunk, netezhetünk olcsón a nyaraláson 

*

A közelmúltban életbe lépett uniós szabály értelmében ma már felár nélkül használhatjuk az okoseszközeinket telefonálásra, mobilinternetezésre. Ez azt jelenti, hogy a hazai árakon tudunk hívni, internetezni – de ez csak az unió országaiban érvényes. Sok népszerű nyaralóhely azonban nem tagja az EU-nak, így ott nem érvényes a szabály, és sok esetben rendkívül drágák a távközlési szolgáltatások. De van megoldás!

Ha olyan országban nyaralunk, mint például Törökország, Egyiptom, Tunézia, Szerbia, Marokkó, vagy említhetnénk az összes, Európán kívüli, népszerű egzotikus célállomást is, akkor érdemes már előre megnézni, mennyibe kerülnek a távközlési szolgáltatások az adott országban – mennyiért tudunk telefonálni, milyen áron kínálja a szolgáltatónk az adatforgalmat. Mivel ezek többsége drága, sokszor szinte méregdrága (akár 10-20 euró is lehet egy MB-nyi adatforgalom!), ezért érdemes az alternatív megoldást választani. Ez pedig nem más, mint hogy vásárolunk egy SIM-kártyát az egyik helyi szolgáltatótól. A legtöbb nyaralóhelyen már a repülőtéren is meg tudjuk ezt venni, de akár később, a városban is beszerezhető. A legtöbb szolgáltató már speciális, „Turist SIM” nevű csomagot is kínál, ezekben általában az adatkereten felül helyi hívások is vannak. De – ha az olcsóbb – érdemes olyan csomag mellett dönteni, amelyben csak adatkeret van, ez ugyanis tökéletesen megfelel – hiszen ha telefonálni szeretnénk, akkor azt a csevegőalkalmazások segítségével is meg tudjuk oldani. Az ilyen kártyák ára országfüggő, de a legtöbb esetben 2-5 GB-nyi adatkeretet 5-10 eurós áron is be tudunk szerezni. Ha pedig elfogy a keret, később, akár interneten is fel tudjuk tölteni. Így biztosan nem maradunk internetkapcsolat nélkül.

Ez a megoldás akkor is jó, ha a szálloda kínál ingyenes wifit. Ezek a hálózatok ugyanis sokszor lassúak, vagy működnek, vagy nem, és nem is biztonságosak (például egy banki utalást sose végezzünk szállodai ingyenes wifikapcsolaton). És az is lehet, hogy pont a mi szobánkban nem működik az ingyenwifi. Ha pedig este kimegyünk a városba, vagy elutazunk egy kirándulásra, akkor is mindig kéznél lesz az internet. Ha egy helyi SIM-kártyát veszünk, akkor fontos, hogy legyen velünk egy olyan okostelefon, amely kártyafüggetlen (ma már a szlovákiai szolgáltatóknál vásárolt készülékek mind függetlenek), hogy abba be tudjuk tenni a helyi szolgáltató kártyáját. Ha ez megvan, akkor kérjük meg az alkalmazottat, állítsa be a készüléket, kérjük el a kódot, amivel le tudjuk ellenőrizni az egyenleget (ezzel azt is látjuk, tényleg az általunk vásárolt adatkeretet töltötte fel). Ezt követően pedig a készülékbeállításokban megoszthatjuk a kapcsolatot, így akár többen is csatlakozhatnak az újonnan vásárolt, helyi mobilinternetre.

Ha ilyen kártyát vásárolnánk, akkor mindig legyen nálunk a telefon és az útlevél is – a legtöbb szolgáltató ugyanis útlevél nélkül nem adhat el SIM-kártyát. Ezzel a megoldás a lehető legjobb azoknak, akik az unión kívüli országban nyaralnak, és szeretnék, hogy mindig legyen internetcsatlakozásuk, ugyanis ma már ez szinte alapkövetelmény egy turistánál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?