Váltottak a megszorongatott görögök

Kiriákosz Micotákisz

Több szempontból is érdekes eredmény született az előrehozott görög parlamenti választáson.

A jobbközép Új Demokrácia lett az egyértelmű győztes és a görög választási rendszer specifikus jellemzőinek köszönhetően abszolút többséget szerzett a parlamentben. A párt vezetője, Kiriákosz Micotákisz már át is vette a miniszterelnöki pozíciót.

A karizmatikus Alekszisz Ciprasz által vezetett Sziriza egyértelmű vereséget szenvedett, és erre a kormányzati ciklusra ellenzékbe kényszerül. 

Görögország utolsó évtizede bővelkedett drámákban. 

A görög gazdaság összeomlása magas munkanélküliséget, súlyos költségvetési megszorításokat és egy egész elveszett fiatal generációt eredményezett.

A gazdasági válság komoly változásokat hozott a görög pártrendszerben is, a kiábrándult választók tömegesen fordultak el Görögország két domináns politikai pártjától, a baloldali PASOK-tól és a jobbközép Új Demokráciától. Ebbe a közegbe robbant be a fiatal és karizmatikus Ciprasz, aki 2015-ben kormányra vezette a különböző baloldali pártok koalíciójaként létrejövő Szirizát. Ciprasz azt ígérte a gazdasági és hitelválság által sújtott lakosságnak, hogy véget vet az évek óta tartó költségvetési megszorításoknak, és eléri a görög adósságállomány egy részének eltörlését. A szókimondó Jannisz Varufakisz pénzügyminiszer segítségével Ciprasz dinamikusan indította a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, de hamarosan szembe kellett néznie a politikai és gazdasági valósággal. Varufakisz 2016 elején kiábrándultan távozott, és a Sziriza által vezetett kormány kénytelen volt folytatni a mentőcsomagok fejében megkövetelt költségvetési megszorításokat. Ezzel Ciprasz a baloldali szavazók egy része szemében árulóvá vált, és a Sziriza népszerűsége csökkenni kezdett. A párt gondjait tovább tetézte a szomszédos Észak-Macedóniával kötött kompromisszum az ország nevéről, ami a görög lakosság nagy része számára elfogadhatatlan.

A görög választás fő érdekessége, hogy a kiábrándult szavazókat az új erőre kapó Új Demokrácia szerezte meg. Míg a baloldali PASOK szinte teljesen eltűnt, Görögország másik tradicionális politikai pártja meg tudott újulni, és visszakerülni a hatalomba. 

Napjaink Európájában ez nagyon ritka, a modern populista pártok ugyanis egyre nagyobb nyomás alá helyezik a tradicionális közép pártjait.

Az Új Demokrácia sikerében nagy szerepe volt Kiriákosz Micotákisznak, akire egyfajta anticipraszként tekinthetünk. Az ismert politikai dinasztiából származó, mindig elegáns Micotákisz elit amerikai egyetemeken tanult, és utána befektetési bankárként tevékenykedett Londonban. Talán ennek is köszönhető, hogy liberális politikai nézeteket vall gazdasági és világnézeti kérdésekben egyaránt. Az elmúlt hónapokban sikerült meggyőznie a görög választók nagy részét arról, hogy gazdasági reformjai képesek lesznek végre jobb jövőt teremteni az elmúlt évtizedben sokat próbált görög lakosság számára.

Ami pedig Cipraszt illeti, választási veresége még nem feltétlenül jelenti politikai karrierjének végét. Pártvezéri pozíciója a vereség ellenére is szilárd, és az ellenzékben töltött időt felhasználhatja szavazóbázisa kiszélesítésére. Görögországot kormányozni nem egyszerű feladat, és könnyen lehet, hogy Micotákisz nem tudja bebiztosítani az ígért gazdasági növekedést. Ez újfent kiábrándult választókat jelentene, ami esélyt adhat Ciprasznak a hatalomba való visszatérésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?