Hobbinácik és hoaxok

⋌(Ľubomír Kotrha karikatúrája)

Az a baj azzal, ha az ember folyamatosan hazugságokat terjeszt, hogy egy idő után el is hiszi őket. De a Legfelsőbb Bíróság szerint ez rendben is van.

Nem először fordul elő a Kotleba-párti zsenikkel, hogy véletlenül terjesztenek ostobaságokat a közösségi hálón. Az ellenben nagyon is gyakori – sőt, természetes viselkedésnek is tekinthető –, amikor szándékosan terjesztenek gyűlölet- és félelemkeltő tévhiteket.

Az alternatív tények, a „fake news” és bothadseregek korában ezen persze nem is lepődünk meg. A legtöbb ember érzelmek alapján politizál, a legősibb emberi érzelem pedig a félelem – ebből kiindulva pontosan el tudjuk képzelni, hogyan is néz ki egy, a Mi Szlovákiánk Néppártnak dedikált rajongói oldal (nem hivatalos, azt ugyanis tűzzel-vassal irtja a Facebook). Migránsozó, zsidózó, sorosozó hoaxok váltják egymást az elvárásoknak megfelelően, lenyomozhatatlan forrásból, zéró bizonyítékkal alátámasztva.

Néha azonban egy ilyen szemétdomb felett is felragyog a szivárvány.

Egy médiafigyelő blog szúrta ki a héten, hogy az egyik ilyen Kotleba-féle rajongói oldal véletlenül egy cseh szatirikus portál álhírét kezdte el terjeszteni teljes komolysággal. A hír szerint azért ilyen melegek a nyarak, mert Afrika tele van szórva hatalmas ventilátorokkal, melyekkel Európa felé fújják a forró levegőt. Az AZ247.cz szatirikus portál meg is indokolta, miért tesz így a háttérhatalom: „természetes klímát” akar létrehozni az ide zúduló migránsáradatnak. Normális ember egy ilyen ostoba írást látva homlokát ráncolva továbbkattint, és talán a hírt megosztó személyt is letiltja. A hoaxokban utazó szélsőséges párt rajongója ehelyett azonnal ugrott a csalira. Pedig ha jobban megnézte volna az AZ247.cz logóját, akkor észreveszi, hogy abban ott a jelmondatuk is: „nikdo nám nediktuje, o čem smíme lhát”, vagyis „senki nem diktálja, miről hazudhatunk”. Aki látta a Trópusi vihar című  mesterművet, az bizonyára emlékszik a „full kretén” szófordulatra. Nos, itt ez zajlik, büszkén és leplezetlenül.

Eddig ez maximum egy vicces rövidhír: a hobbinácik felültek egy vicclapnak, és – sokadszorra – hülyét csináltak magukból. Az egésznek azonban sötét színezetet ad a Legfelsőbb Bíróság keddi ítélete, mely felmentette Stanislav Mizík képviselőt az extrémizmus vádja alól. Az történt, hogy Mizík Facebook-oldalán egy durván zsidózó bejegyzés jelent meg, a képviselő azonban azzal védekezett, hogy azt nem írhatta ő, ugyanis nem tud bánni a számítógéppel. 

Ízlelgessük: egy parlamenti képviselő, aki az ország ügyeiről dönt, azzal védekezett, hogy nem tud kezelni egy laptopot (ami nyilvánvaló hazugság), a Legfelsőbb Bíróság pedig felmentette.

Ez pedig nagy baj. 

Nagy baj, mert ezekben az ügyekben valami mindig félremegy. 

A szakemberek szerint a törvényekkel nincs baj, azok elég szigorúak, az alkalmazásukkal van probléma. Ezt használják ki a Mizík-félék, mikor leplezetlenül gyűlölködnek a közösségi hálón. 

Az ilyen ítéletek csak megerősítik őket abban, hogy nincs igazi kockázat, a hazudozásnak nincs következménye, és büntetlenül tevékenykedhetnek az interneten.

Néha talán belefutnak egy, a fentihez hasonló bakiba, mi pedig kiröhögjük őket, de a nap végén elégedetten nevethetnek az arcunkba.

Full kretén, emlékeznek? Nos, itt ez zajlik, büszkén és leplezetlenül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?