Életerő testnek és léleknek

dd

A csallóközi Lég település a Pozsony–Dunaszerdahely vonalon fekszik. Talán ennek a szerencsés elhelyezkedésnek is köszönhető, hogy gyorsan fejlődő, sok-sok programot szolgáltató faluról van szó.

Lakosai méltán büszkék a reneszánsz kori kastély udvarán lévő egykori szanatóriumra, mely gazdag múltra tekint vissza. Jelenleg is működik itt egészségközpont és nyugdíjasotthon, Vitalita néven. A hatalmas kastélypark udvarán gyönyörű környezetben pihenhetnek a szépkorúak. Az meg még inkább vonzóvá teszi a Vitalita egészségközpontot, hogy áprilistól új részleggel bővült. 

A fizioterápiai, balneológiai és rehabilitációs részlegen akut sztrók, vagyis agyi érkatasztrófa után levő és súlyos mozgáshiányban szenvedő, politraumatikus betegek terápiás rehabilitációját kínálják. Az ilyen betegek esetében a rehabilitációt a lehető leghamarabb el kell kezdeni. A költségek miatt nem kell aggódni: a rehabilitációt az egészségbiztosító fedezi. Ha felkeltettük az érdeklődését, a részvételhez ki kell tölteni a jelentkezési lapot, amely a www.vitalitalehnice.sk honlapon található, a felvételi eljárás részben.

Művészettábor a szellemnek

A központ közelében nemcsak a testet, hanem a lelket is gyógyítják. A Vitalita nonprofit szervezet hetedszer adott otthont egy nemzetközi művésztábornak. Három országból tizenkét művész volt a vendége a falu kastélyában, szállást és teljes ellátást Ajpek János ROCK PUB panziójában kaptak.

Galéria

A Benyovszky-kastély falai között sorra születtek az alkotások: tájképek, absztrakt festmények és energiát sugárzó művek. A két szobrász az amfiteátrum melletti teret foglalta el alkotóműhelyként. Légen nagy hagyománya van a művészet ápolásának, hiszen az oktatás és a művészet kéz a kézben jár a helyi alapiskolákban. A festőművészek Jarmila Hargašová, a művésztábor vezetőjének az irányítása alatt bevezették a légi iskolásokat a festés alapjaiba, rejtelmeibe. Ľudmila Pašková, a rendezvény kurátora egy közös festmény készítését javasolta, amely Peter Hargaš hathatós szakmai irányításával el is készült. A művésztábor június 21-én ünnepélyes vernisszázzsal (kiállításmegnyitó) ért véget. Az alkotók több mint száz festményt és szobrot állítottak ki a reneszánsz kori Benyovszky-kastély termeiben. A látogatók vásárolhattak is a művekből, és személyesen elbeszélgethettek az alkotókkal. A jó hangulatú esemény után a művészek Viszlát, jövőre ugyanitt köszöntéssel búcsúztak a légi kastély csodás termeitől. 

Ščepková Katarína

A teljes írás a Vasárnap 28. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?