Jelzáloghitel adóbónusszal

A banki hitelkamat duplája a kamatplafon
Pozsony |

Az állam nemcsak úgy segíti a fiatalokat, hogy ismét lehetővé tették számukra az ifjú házasok által igényelhető kölcsönt, hanem államilag támogatott kommersz jelzáloghitelt is felvehetnek.

Ha a fiatalok egy kereskedelmi banktól ingatlanvásárlás vagy -átalakítás céljából jelzáloghitelt vesznek fel, állami támogatásban részesülhetnek, persze, amennyiben az érintettek nem felejtik el elintézni a támogatást. A közelmúltban a dolog még úgy működött, hogy az ügyfél a bankban felvette az államilag dotált jelzáloghitelt, és az állam közvetlenül a pénzintézetnek utalta át a támogatást. A bank ezt vagy beépítette a törlesztőrészletekbe, vagyis ennyivel kevesebbet kellett havonta fizetni, vagy a hónap végén egy összegben odaadták az állami támogatást az ügyfélnek. Másfél éve a rendszer átalakult, és az állami kedvezmény adóbónuszra változott. Vagyis a fiatal ügyfél, miután felveszi a banktól az államilag támogatott kölcsönt, rendesen törleszti a bankkal megegyezett törlesztőrészletet, és csak évente egyszer, az adóbevallással érvényesíti az állami kedvezményt. Aki elfelejti elintézni, az lemarad a támogatásról. Mindössze annyit kell tenni, hogy az adóbevallás benyújtása előtt, legjobb a naptári év elején, be kell menni a bankba, és kérni kell egy igazolást a befizetett kamatokról. A bank ezt 30 napon belül köteles kiállítani, és ezt az igazolást mellékelni kell az adóbevalláshoz.

Az állam akkor támogatja a fiatalok által felvett jelzáloghitelt, ha legfeljebb 50 ezer eurós kölcsönt igényelnek, a hitel legfeljebb az ingatlan értékének a 70%-a, és a támogatás csak 5 évre szól. A kedvezmény a kifizetett kamatok 50%-a lehet az adott adózási időszakban, miközben a felső határ 400 euró évente, éspedig a hitel merítésétől számított 5 évig. Tehát az állami hozzájárulást az adós nem látja a havi pénzforgalmában, hanem csak évente egyszer – éspedig úgy, hogy kevesebb jövedelemadót fizet, vagy az adóhivatal visszaadja az adótúlfizetést (rendszerint májusban).

Ahhoz, hogy a hitelért folyamodó személy megkapja az állami támogatást, három alapvető feltételt kell teljesítenie: 1. Az igénylő legfeljebb 35 éves. 2. Az előző naptári év bruttó átlagjövedelme nem lépheti túl az országos átlagbér 1,3-szorosát (jelenleg ez 1329,9 euró), párok esetében a jövedelemhatár ennek a duplája. 3. A hitelt kizárólag lakás célú ingatlanvásárlásra, -építésre vagy -felújításra lehet használni.

Az Állami Lakásfejlesztési Alaptól felvett kölcsönt ugyancsak ingatlannal kell biztosítani, és a hitelt csak párok, mindössze egy alkalommal, a házasságkötéstől számított egy éven belül vehetik fel, éspedig az év egy bizonyos szakaszában. Ezzel szemben a kommersz bankoktól felvehető, államilag dotált jelzáloghitelt az év bármelyik szakaszában egyedülálló személy is intézheti, és – amennyiben teljesíti a feltételeket – elméletileg akár több alkalommal is felveheti. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?