Százezrek hangolhatják át a tévécsatornákat

tw

Júliustól kezdődően fokozatosan más frekvenciára kell állítaniuk a tévécsatornákat azoknak, akik antennán keresztül veszik a műsort. A változás emberek százezreit érinti, a földfelszíni műsorszórásért felelős Towercom társaságnak ugyanis egy uniós döntés nyomán frekvenciáinak egy részét át kell adni a mobilszolgáltatóknak. 

A lakosok körülbelül harmada veszi antennán a tévécsatornák műsorát, egy részük otthon, mások víkendházakban – derült ki a GfK ügynökség felméréséből, amelyet a Towercom megrendelésére készítettek. Ez körülbelül 1,7 millió embert jelent – túlnyomó többségük kénytelen lesz átállítani televízióját, a csatornák frekvenciái ugyanis megváltoznak. A változás nem érinti azokat, akik valamilyen távközlési vállalat, kábeltársaság előfizetett csomagjának köszönhetően, parabolaantennán vagy interneten keresztül fogadják a műsort – ezeket a szolgáltatásokat kínálja a Slovak Telekom, az O2, az Orange, a Swan vagy a legnagyobb kábeltársaság, a UPC. 

frekvencia megváltoztatása nemcsak Szlovákiát érinti, hanem az Európai Unió összes tagállamát. Az országok ugyanis Brüsszelben megegyeztek, hogy a 694–790 MHz közötti frekvenciasávot 2020-ig szabaddá teszik a mobilszolgáltatóknak az 5G-s, tehát ötödik generációs mobilhálózat fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően a jelenleginél sokkal gyorsabb lesz az internet a mobiltelefonunkban. Ám nem csak a csatornák frekvenciái változnak meg, a sugárzás ugyanis átáll a sokkal korszerűbb DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) típusú, azaz digitális földfelszíni videós jeltovábbításra. Ez a jövőben a mostaninál több tévécsatorna elérését, akár a meglévők jobb minőségű vételét is lehetővé teszi majd. Akinek a tévékészüléke nem alkalmas ennek a modern jeltovábbításnak a fogadására, annak újat kell vásárolni.

Érdekes

Mi változik?

  • A csatornák átállítása már kezdetét vette, a Towercom az érintett adóállomásait fokozatosan, 2020 nyaráig fogja átállítani.
  • A változás emberek százezreit érinti.
  • Kilenc csatornát kell majd új frekvencián keresni.
  • Ezzel együtt átállnak a DVB-T2 sugárzási rendszerre.
  • Mindez nem érinti azokat, akik mobilszolgáltatók vagy a kábeltársaságok csomagját fizetik elő.
  • Akinek a tévékészüléke nem alkalmas a DVB-T2-ben sugárzott műsor fogadására, annak újat kell vásárolnia.
  • A változást az Európai Unió tagállamai hagyták jóvá.
  • A megüresedett frekvenciákat a mobilszolgáltatók fogják használni az 5G-hálózat fejlesztésére.
  • Azt, hogy mely régiót mikor érinti az átállás, a www.cezantenu.sk honlapon tudják megnézni. 

A Towercom júliustól kezdte el adóállomásainak átállítását, mindezt nem lehet lebonyolítani egyszerre, fokozatosan az egyes régiókban megy végbe a változás úgy, hogy 2020-ban már az összes antennán csak új frekvenciákon lehessen fogadni a tévéműsorokat. Eddig csak a Párkányhoz közeli Nána község kataszterébe tartozó Kék dombon található adóállomást állították át július 3-án. Azt, hogy a községüket lefedő adóállomást mikortól állítják át, a cezantenu.sk honlapon tudják leellenőrizni. Az új frekvenciákat a tévékészülékek automatikusan is kikeresik, ha beállítjuk az automatikus keresést. A témával bővebben a 3. oldalon foglalkozunk.

A változás a közszolgálati RTVS tévécsatornáit, a TV Joj, a Joj Plus, a Wau, a TA3 és a TV Lux adásait érinti, ezeket a csatornákat kell majd új frekvencián keresni. Ugyanezek a csatornák állnak majd át a DVB-T2 sugárzásra a jelenleg országos szinten használt DVB-T helyett. A DVB-T2 rendszer – leegyszerűsítve – lehetővé teszi, hogy egy frekvenciába sokkal több információt sűrítsenek össze, így egyetlen frekvencián lehet több, jobb minőségű műsort sugározni, minek köszönhetően más frekvenciák szabadon maradnak. 

A tévé is számít 

Az egyetlen korlátozás, hogy a DVB-T2 csatornán sugárzott műsorokat csak olyan televízión lehet nézni, amelyik alkalmas az ilyen jeltovábbítás fogadására, vagy legalább rendelkezik olyan set-top boxszal, amely alkalmas erre. Ez a 2014-től gyártott tévékészülékeknél számít standardnak, ám néhány korábbi modell is alkalmas már a DVBT2 fogadására. 

Ha valakinek olyan tévékészüléke van, amely nem tudja dekódolni a DVB-T2 rendszerben sugárzott szignált, annak új tévékészüléket kell vásárolnia, enélkül a szóban forgó tévécsatornák műsorát többé nem tudja nézni. A kormány már nem fog támogatást adni az új tévékészülékek vásárlására úgy, ahogyan például az analógról a digitális műsorszórásra való átállás idején tette. 

A beállítás egyszerű 

Az új frekvenciák beállítása egyszerű, elég a tévékészüléken beindítani az automatikus beállítás funkciót, és a tévé önállóan megkeresi a csatornákat az új frekvenciákon. Ha ez nem működik, akkor manuálisan is ki lehet keresni a csatornákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?