A III. ligában a zsigárdi sakkcsapat

zsigárdi sakkcsapat

A zsigárdi sakkcsapat 2016-ban alakult újjá, amikor a sportág rajongói, Jaroslav Skačan, Stanislav Skačan, Marcel Benček, Pavol Kobela és Michal Toldy úgy döntöttek, hogy beneveznek az V. ligába. 
 

Az ötödik vonalban négy sakktáblán játszanak az együttesek, az első két évben a helyiséget, a táblákat és az órákat a mocsonokiak kölcsönözték nekik. S bár a mátyusföldiek hazai meccseiket is idegenben játszották, 2016-ban és 2017-ben a harmadik helyen végeztek, tavaly pedig bravúrosan megnyerték a bajnokságot, és feljutottak a IV. ligába. 
A siker gondokkal is járt, mert a negyedik vonalban már nyolc sakktáblán rendezik a bajnoki meccseket, így Skačanéknak új, jó képességű játékosok után kellett nézniük. Tavaly nyáron a klubvezetők sakktornát rendeztek Zsigárdon a nem igazolt játékosok számára, azt remélve, hogy sikerül csapattagokat találniuk. 


„A viadalon kiderült, hogy falunkban nincsenek IV. ligás szintű játékosok. Ezért megkerestük a vágsellyei Slovan Duslo klubelnökét, hogy néhány sakkozójukat szívesen kölcsönvennénk. Ľubomír Kováč nagyon készséges volt, így vágsellyei vendégjátékosokkal egészítettük ki az együttesünket. Így került hozzánk Nagy Tamás, Ladislav Packa, Daniel Kunovský, ifj. Ľubomír Kováč, id. Ľubomír Kováč és Varga Sándor, valamint Artúr Martin Hric a pozsonyi Tatranból. Velük egészült ki a Stanislav Skačan, Marcel Benček, Michal Toldy, Chovan László, Ürge Gábor, Martin Cibula és jómagam alkotta csapat – mondta lapunknak Jaroslav Skačan. – Ezután anyagi támogatásért az önkormányzathoz fordultunk, Baranyay Alajos polgármester és a képviselő-testület nagyon készséges volt, a falu vezetése sakktáblákat és órákat vásárolt, bajnoki mérkőzéseinket pedig a helyi Kulturális Információs Központban játsszuk. Nevet is változattunk, tavalytól a Földműves helyett Zsigárdi Községi Sakk-klubként működünk.”


Remekül szerepelt újoncként a zsigárdi együttes a IV. ligában, szinte végig vezette a bajnokságot. „Sajnos az utolsó előtti fordulóban tartalékosan ültünk asztalhoz, és balszerencsés vereséget szenvedtünk odahaza az érsekújváriaktól, így egy ponttal elúszott elsőségünk. De így is ünnepelhettünk, hiszen másodikként is feljutottunk” – szögezte le Jaroslav Skačan, aki nagy kihívásnak tartja a harmadik vonalbeli szereplést. 
„Örülök, hogy sakkozóink méltóképpen képviselik községünket, örülök, hogy magasabb osztályba kerültek, remélem, a III. ligában is helytállnak” – jelentette ki Baranyay Lajos polgármester. 


Nagy hangsúlyt fektetnek a klubnál az utánpótlás-nevelésre is, az év elejétől Marcel Benček, az egyesület ügyvivője Žiaček Adrianna igazgatónővel karöltve kéthetente foglalkozik a sakk iránt érdeklődő alapiskolásokkal. „Tízen járnak rendszeresen a sakk-körre, bízom benne, hogy megszeretik ezt a sportágat. Szükség is lesz rájuk, mert a bajnoki meccseken egyre idősebb játékosokkal találkozunk” – szögezte le Marcel Benček, az egyesület ügyvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?