Remény a pikkelysömörben szenvedőknek

pikkelysömör

Lényegesen rontja az életminőséget, ha a bőrt vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrtünetek csúfítják. Az ilyen ember általában kerüli a közösséget, s az egyéb kellemetlenségekről még nem is szóltunk... A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei ezek, amely igen gyakori, krónikus lefolyású, nem fertőző, immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség. Nevét is hámló jellegéről kapta. Szlovákiában több ezerre tehető a betegek száma.

A psora görög szó jelentése pikkely. A kórkép nem fertőző, egymástól elkapni nem lehet. Általában nem viszket, de vannak súlyosabb formák vagy akut fellángolások, amikor a betegek viszketésről is beszámolnak. A bőrön lévő tünetek kezelések hatására elmúlhatnak, de a kezelés megszűnte után szinte mindig újból visszatérnek. A betegek egy részénél fájdalmas ízületi gyulladás is társul hozzá.

Tünetei

  • ízületi fájdalom
  • sötétvörös göbök vagy plakkok a bőrön
  • lemezesen hámló plakkok
  • pontszerű vérzés a bőrön
  • tűszúrásszerű pontok a körmön
  • gennyhólyagok a bőrön

A pikkelysömör kezelése az elmúlt 15 évben gyökeresen megváltozott. Új, hatékony gyógyszerek jelentek meg. Reményt jelent a betegeknek az injekció formájában adott biológiai kezelés és a modern tablettás kezelés, ami jelenleg az egyik legkorszerűbb kezelési mód. A kettő eléggé különbözik egymástól, ezért a betegnek az orvossal kell megbeszélnie, hogy neki mi felel meg a legjobban. Hogy könnyebb legyen a döntés, íme néhány alapvető ismeret:

Biológiai kezelés

Fehérje alapú nagy molekuláról van szó, amely géntechnológiával készül. „Csaknem minden esetben injekciót vagy tollat kell alkalmazni, s a gyógyszert rendszerint a beteg adja be magának meghatározott időközökben. A kezelés nemcsak kényelmes, hanem hosszú távon nagyon hatásos is. És ami lényeges: viszonylag biztonságos” – mondta dr. Peter Kozub, az érsekújvári egyetemi kórház dermatovenerológiai osztályának főorvosa. Mivel bizonyos betegségek kizárják alkalmazását, mielőtt az orvos felírja, a betegnek több kivizsgáláson kell részt vennie. A cél a beteg állapotának pontos feltérképezése. Ezután dönti el az orvos, hogy indokolt-e a biológiai kezelés, amit csak a pikkelysömör közepes és súlyos stádiuma esetén kaphat a beteg, amikor minden hozzáférhető gyógymódot (helyi kezelés, fényterápia) kipróbált, és ennek ellenére nem javult az állapota. Ezt a kezelést speciális központokban rendelhetik csak el.

Tablettás kezelés

„Hatóanyagai szelektíven jutnak a gyulladásos sejtekbe, miközben megőrzik védő képességüket. Közvetlenül a sejtekben szabályozzák a gyulladást kiváltó és fékező anyagok termelődését, tehát komplex módon hatnak a szervezetben lejátszódó gyulladásra” – magyarázta a tabletta hatásmechanizmusát dr. Mária Šimaljaková professzor asszony, a pozsonyi dermatovenerológiai klinika főorvosa. A pikkelysömör közepesen súlyos formáiban szenvedő és azoknak a felnőtt betegeknek ajánlott, akiknek a pszoriázis ízületi gyulladást okozott. „Ez a kezelés közvetlenül a sejtekben hat, nem befolyásolja az immunrendszert, nem rontja az anyagcserét és az egyes létfontosságú szervek működését” – tette hozzá a szakember. Azoknak a betegeknek is ajánlott, akik különböző okok miatt nem kaphatnak biológiai kezelést, például a daganatos betegek, akiknek szervezete nem viselné el az igényes gyógymódot. Sem a kezelés előtt, sem közben nem kell semmilyen kivizsgálást végezni. Mivel költséges kezelésről van szó, az egészségbiztosítónak jóvá kell hagynia. A 8 szlovákiai speciális központ egyikének orvosa kérvényezi. A betegség enyhébb stádiumában szenvedők is megkaphatják abban az esetben, ha jelentősen rontja az életminőséget, például ha a pikkelysömör a bőr hajas részét, a talpat, a tenyeret vagy a körmöt érinti. Sokan választják ezt a kényelmes tablettás formát. A professzor asszony szerint ha nem jelentkeznek mellékhatások, a betegek általában a tablettás formánál maradnak. A jól megválasztott kezeléssel megelőzhető a beteg bőr állapotának romlása, ami mindig bekövetkezik, ha a páciens megszakítja a kezelést.

„Úgy élvezem a szabadságot, mint még soha”

A tengervíz, a napfény és a nyugodt pihenés a pikkelysömörben szenvedők többségének javítja az egészségi állapotát. A napsugár általában segít, akárcsak a tengervíz, de a napozást nem szabad túlzásba vinni, ügyelni kell arra, hogy a bőr le ne égjen. „Nekem jót tesz a nap – mondja a nagyfödémesi Diana, aki idén is a tengerhez készül. – Amióta a tablettát szedem, úgy élvezem a szabadságot, mint még soha.” A tengervíz szintén jó hatással van a pikkelysömörben szenvedő bőrére. „Nincs rossz tapasztalatom a tengervízzel, ellenkezőleg. Nagyon kellemes a bőrömnek – mondta Péter. -Azt viszont elmondhatom, hogy az emberek kíváncsiak voltak, mi van a lábamon, nem fáj-e és nem fertőző-e. Mindenkinek elmondom, hogy a pikkelysömört nem lehet elkapni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?