Nyilvánosak a földbérleti díjak

Pozsony |

A földművelésügyi tárca a járási hivatalokkal együttműködve közzétette az átlagos földbérleti díjakat, így aki földet akar bérbe adni, már nem kell aggódnia amiatt, hogy esetleg áron alul teszi.
 

A szokványos bérleti díjakat kataszteri területekre lebontva a földművelésügyi tárca honlapján (www.mpsr.sk/ovn2018) tették közzé, a táblázatban kikereshető, hogy egy adott településen az elmúlt évben egy hektár földet mennyiért adtak bérbe. „Minisztériumunk egyik prioritása ebben a kormányzati ciklusban, hogy rendet teremtsen a bérleti viszonyokban. Elkészítettük a mezőgazdasági földterületek bérbeadásáról szóló törvénymódosítást, amely megfékezi a spekulánsokat, továbbá segít a földtulajdonosoknak hozzáférni a földjeikhez. Az átlagos bérleti árak közzététele pedig segít a tulajdonosoknak, hogy ne menjenek a piaci ár alá” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelési miniszter.

A mezőgazdasági földterületekről, az agrárvállalatokról és az erdőterületekről szóló jogszabály módosítása alapján új kötelezettségeik vannak a földbérlőknek. Információt kell nyújtaniuk arról, hogy milyen bérleti díjban állapodtak meg, hogy maradéktalanul kifizették-e, és meddig szól a szerződés. Az adatokat január 31-ig kötelesek elküldeni a járási hivatalnak. Az így bejelentett 2018-as adatokból számították ki a szokványos bérleti díjakat, és azokat minden évben közzéteszik. „A bérleti díj nyilvánosságra hozása védi a mezőgazdasági földjeiket bérbe adókat az aránytalanul alacsony bérleti díjakkal szemben. Valamennyi új szerződési javaslatnak olyan összeget kell tartalmaznia, amely legalábbis közelít a szokványos bérleti díjhoz. Minden földtulajdonosnak azt javasoljuk, hogy minden szerződéskötés előtt tanulmányozzák át a szokványos földbérleti díjak listáját, amely megtalálható a mezőgazdasági minisztérium honlapján” – jelentette ki Matečná.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?