Brexit - Johnson és Hunt szerint Corbyn kormányra kerülése a legnagyobb veszély

A brexit után is maradhatnak a külföldiek Angliában
London |

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó két politikus egyaránt azt nevezte a legnagyobb veszélynek csütörtöki írásaiban, hogy ha nem sikerül teljesíteni a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntést, akkor Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője kerülhet kormányra.

A pártvezetői posztért Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter verseng. A 160 ezer fős párttagság a következő három hétben választja meg közülük a Konzervatív Párt új vezetőjét, aki a következő brit miniszterelnök is lesz a távozó Theresa May utódjaként.

Az utód nevét július 23-án hozzák nyilvánosságra, a formális váltás várhatóan 24-én zajlik le.    

Johnson a The Sun című konzervatív, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú brit tömeglap csütörtöki kiadásában megjelent cikkében megismétli azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy Nagy-Britanniának a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen ki kell lépnie az Európai Unióból. A volt külügyminiszter szerint ugyanis ha a Konzervatív Párt nem teljesíti a brit választók akaratát, akkor a megsemmisülés veszélyével kell szembenéznie.

Boris Johnson leszögezi: meggyőződése, hogy az általa vezetett kormány "nagyszerű Brexit-megállapodást" tudna elérni az EU-val, de ennek egyetlen módja a felkészülés a megállapodás nélküli Brexitre.

Johnson szerint ha Nagy-Britannia el akarja kerülni a Corbyn vezette Munkáspárt hatalomra kerülésével járó "rettenetet", akkor a Konzervatív Pártnak vissza kell csábítania azokat a szavazókat, akik a Nigel Farage vezette radikálisan EU-ellenes Brexit Párthoz, illetve a Brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz álltak át.

A politikába vetett bizalom újjáépítésének egyetlen módja a Brexitről hozott döntés teljesítése - áll Johnson írásában.

Jeremy Hunt a The Daily Telegraph című konzervatív napilapban közölt cikkében szintén azt írta, hogy ha a kilépésről hozott választói döntést nem sikerül teljesíteni, az azzal a kockázattal járna, hogy Jeremy Corbyn személyében Nagy-Britannia történetének "leginkább Nyugat-ellenes, leginkább britellenes" vezetője kerülhet kormányra.

Hunt megfogalmazása szerint csak akkor lehet minden figyelmet "az igazi ellenségre, Jeremy Corbynra" összpontosítani, ha Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

A brit külügyminiszter megismételte, hogy olyan új Brexit-megállapodásról kíván tárgyalásokat kezdeni az EU-val, amelynek révén Nagy-Britannia parlamenti választások nélkül ki tud lépni az unióból.

Hunt utalt arra a lehetőségre, hogy a londoni parlament esetleg közbeléphet a megállapodás nélküli Brexit megakadályozása végett, és ez parlamenti választásokhoz vezethet, amelynek eredményeként "a Nyugat legkeményvonalasabb balos vezetője" kerülhet a brit kormány élére.

Jeremy Hunt hozzátette: bármennyire fájdalmas lenne a megállapodás nélküli Brexit, a következő brit kormánynak készen kell állnia arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól.

Boris Johnson a vezetőválasztási kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Jeremy Hunt a kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására október 31-ig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A Brexit feltételrendszerét rögzítő, novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor is visszautasította, és Theresa May miniszterelnök mindenekelőtt emiatt döntött úgy, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Az Európai Unió folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy nincs lehetőség a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodás újratárgyalására.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?