László Csaba: a DAC előbbre jár

DAC
Felcsút |

A DAC futballcsapata 3:0-ra legyőzte a László Csaba vezette román élvonalbeli sepsiszentgyörgyi együttest a kedd esti, felcsúti felkészülési mérkőzésen. Peter Hyballa vezetőedző ezúttal is több fiatal játékost kipróbált.

A Puskás Akadémia négyes edzőpályáján sorra került mérkőzésre nagyjából kétszázan voltak kíváncsiak. Jó hangulatot teremtettek a sepsi és a dunaszerdahelyi szurkolók.

Hyballa nem a legerősebb együttest küldte pályára, a kapuban Slančík kezdett, a védelemben a Koštrna, Šatka, Oravec, Kun négyes szerepelt, a középpályán Vida Máté, Kalmár és Veselovský játszott, a csatársort pedig Čmelík, Bilenkij és Švec alkotta. Šatka volt a csapatkapitány. A DAC trénere Jedličkát, Kružliakot és Šimčákot a Fehérvár elleni szerda esti meccsre pihentette, és nem nevezte őket a 22-es keretbe.

Kezdettől fogva a DAC irányította a játékot, és jóval veszélyesebb volt ellenfelénél, de az első félidőben nem sikerült betalálnia. Elsősorban Kalmár villogott, többször csak szabálytalanul tudták megállítani, remek passza után Čmelík egyedül tört kapura, ám kihagyta a ziccert. Röviddel később újra Čmelík került helyzetbe, de a kapusba lőtt, a szünetig még egy nagy lehetőséget puskázott el a szőke szélső. A 18 éves Švec is közel állt a gólhoz, ügyes cselekkel áthámozta magát három védőn, ám lövését Fejér védte. Vastaps közepette vonultak pihenőre a csapatok.

A félidőben Slančíkot Száraz váltotta a kapuban, akit majdnem meglepett Flores, a sepsiek kapitánya, aki a félpályáról próbálta átemelni, de a kapus hárított. Ez volt a sepsiek legnagyobb helyzete. 

Az 52. percben megszületett a DAC első gólja: egy hazaadást követően Fejér addig pepecselt a labdával, míg Čmelík lecsapott rá, és közelről a hálóba lőtt – 1:0. Röviddel később, formás támadás végén Švec átadását követően Bilenkij öt méterről növelte az előnyt – 2:0. De ez még nem volt elég, az 59. percben Kalmár szöglete után Šatka közelről a kapuba gurított – 3:0. Tehát a DAC kilenc perc alatt lerendezte a mérkőzést.

A 63. percben aztán Hyballa mind a tíz mezőnyjátékosát lecserélte, az ír Ronan vette át a csapatkapitányi szalagot. Ezután változatosabb lett a játék, a sepsiek küzdöttek a becsületgólért, de nem sikerült a hálóba találniuk. A hajrában Vida Kristopher szép szólója után növelhette volna az előnyt, de az utolsó pillanatban szerelték. A szurkolók a meccs után elénekelték a székely és a magyar himnuszt. 

Jól mutatkozott be a nagyszombatiakkal tavaly bajnokságot nyert Matej Oravec, aki Podbrezováról igazolt a sárga-kékekhez. A 21 éves középső védő hátul magabiztosan futballozott, de átadásaiba néha hiba csúszott, érződött, hogy még nincs összeszokva a társakkal. A próbajátékon levő balhátvéd, Kun Bertalan is jó teljesítményt nyújtott, csakúgy, mint a fiatal Švec. Hasznosan futballozott Veselovský és Vida Máté, elöl Čmelík volt a legaktívabb, kár a kihagyott ziccerekért. A cserék közül az ukrán U20-as válogatottal világbajnokságot nyerő Oleg Beszkorovajnij jeleskedett, a 194 cm magas hátvéd sorra nyerte a fejpárbajokat és a párharcokat. Egyébként Beszkorovajnijjal 2022 nyaráig szerződést hosszabbított a DAC. 

Peter Hyballa ezúttal elégedett lehet csapata védőmunkájával, mert az eddigi felkészülési meccsek közül először nem kapott gólt a DAC (Somorja 6:3, Zaglebie Sosnowiec 3:2, Ahmat Groznij 1:5). 

„Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy én lehettem a csapatkapitány, az már csak hab volt a tortán, hogy védő létemre gólt is lőttem. Nagyon szép és felejthetetlen két és fél évet töltöttem Dunaszerdahelyen, ez volt eddigi pályafutásom legsikeresebb időszaka. Tehetséges, de tapasztalt középső védők érkeztek a DAC-hoz, bízom benne, hogy velük is sikeres lesz a csapat” – mondta lapunknak Ľubomír Šatka, aki a krakkói Cracovia elleni Európa-liga-selejtezők után a Lech Poznanhoz igazol.

„Nagyon csalódott vagyok, lényegesen többet vártam a védenceimtől. Elsősorban az agresszivitást hiányoltam a játékosokból. Tizenegyen távoztak, teljesen új csapatot kell építenem, de az új szerzeményeknek nem így kell küzdeni a csapatba kerülésért – szögezte le az Új Szónak László Csaba, a sepsiek mestere, aki a dunaszerdahelyiek játékát is értékelte. – A DAC egy tapasztalt, összeszokott együttes, amely jóval előttünk jár, és megérdemelten nyert. Játékukon érződött, hogy már a jövő héten Európa-liga-selejtező vár rájuk.”

Kérdésünkre, hogy mennyiben változott a DAC játéka, mióta távozott a sárga-kékektől, a székely tréner így válaszolt: „Ez már egy egészen más csapat, az akkori keretből mindössze Vida Kristopher és Šatka maradt hírmondónak. De úgy tudom, hogy az utóbbi Lengyelországban folytatja.”
Úgy hírlik, hogy a DAC szívesen látná a tavasszal Nyitrára kölcsönadott Tomás Vestenickýt, aki a krakkói Cracovia játékosa, de ott tartanak rá igényt. A 23 éves csatár iránt az NB I-es újonc Zalaegerszeg is érdeklődik.

A DAC pénteken este (20.30) a Vasassal játszik az Illovszky Rudolf Stadion avatóján. 

Érdekes

DAC–Sepsi OSK 3:0 (0:0)

Góllövők: Čmelík (52.), Bilenkij (55.), Šatka (59.)
DAC: Slančík (46. Száraz)–Koštrna (63. Malý), Oravec 
(63. Csóka), Šatka (63. Beszkorovajnij), Kun (63. Bednár) –Vida Máté (63. Vida Kristopher)–Veselovský (63. Nagy), Kalmár 
(63. Ronan)–Čmelík (63. Blackman), Bilenkij (63. Taiwo), Švec (63. Divkovic)
Sepsi (kezdőcsapat): Fejér–Blauensteiner, Barisic, Turda, Ilic–Flores, Jacob, Moussa–Hamed, Carnat, Stefanescu

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?