Receptek

re

Bazsalikomos cukkinikrémleves

Hozzávalók: 1 cukkini, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl kókuszkrém (vagy tejszín), kókuszolaj, só, bors, ételízesítő, bazsalikom, petrezselyem, majoránna

Az apróra vágott vöröshagymát a kókuszolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott répát és a cukkinit. Kicsit pároljuk, megszórjuk a kókuszliszttel, elkeverjük, felöntjük a zöldséglével, aztán hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Amikor megpuhultak a zöldségek, felöntjük a kókuszkrémmel, és egyet forralunk rajta. Reszelt sajttal, morzsolt fetával/parmezánnal tálalhatjuk.

Zöldséges sertésszeletek

Hozzávalók: 6 szelet sertéskaraj, 30 dkg fejtett borsó (vagy 1 doboz zöldborsókonzerv), 1 fej hagyma, 2 sárgarépa, 5 dkg vaj, 1,5 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, só, bors.

A húst kiveregetjük, befűszerezzük, majd a szeletek mindkét oldalát forró vajon megsütjük. A hagymát, sárgarépát szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, s felöntjük a borral és a konzerv levével. Lefedjük, 10 perc múlva beletesszük a zöldborsót, és puhára pároljuk. Összefőzzük a tejföllel elkavart keményítővel, ha szükséges, utánsózzuk.

Gyors csirkés tészta:

Hozzávalók: 35 dkg rövid makaróni vagy penne tészta, 30 dkg cukkini, 2 csirkemellfilé, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. magos mustár, 2 dl főzőtejszín, só, olaj, szerecsendió, parmezán.

A tésztát bő sós vízben kifőzzük. Közben serpenyőben, olajon megsütjük a csirkeszeleteket. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a feldarabolt cukkinit és az átnyomott fokhagymát. A mustárt a tejszínnel s a szerecsendióval elvegyítve a húshoz öntjük, és összemelegítjük (ne forraljuk sokáig). A leszűrt tésztát a zöldséges-húsos keverékhez adjuk, kicsit megsózzuk, és parmezánnal kínáljuk.

Cukkinis-fetás guiche (pite)

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, csipet só, 3-4 ek. jéghideg víz; töltelék: 2 kis cukkini, 10 dkg feta sajt, 20 dkg ricotta, 2 tojás, 2-3 ág friss menta, olívaolaj, só, bors, reszelt sajt (elhagyható).

A lisztet összekeverjük a sóval és a borssal. A hideg vajat kockákra vágjuk, és gyors mozdulatokkal szétmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadunk 3-4 ek. jéghideg vizet, és a tésztát egyneművé dolgozzuk. Két sütőpapír közé téve korong alakúra nyújtjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

A cukkinit nem túl vastag karikákra vágjuk, és a szeletek mindkét oldalát olívaolajon aranybarnára sütjük; közben sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A tojásokat tálban felverjük, hozzáadjuk a ricottát, az aprított mentaleveleket, megsózzuk, megborsozzuk, és az egészet összekeverjük.

A tésztakorongot kivesszük a hűtőből, és a pitesütő méretére nyújtjuk. A formába nyomkodjuk, az oldaláról lelógó felesleget levágjuk. Rárakjuk a cukkinikarikák felét, leöntjük a ricottás keverékkkel, megszórjuk a kockára vágott fetával, aztán tetejére rakjuk a megmaradt cukkinit. Teszünk rá egy kis reszelt sajtot, és (35-40 perc alatt) aranybarnára sütjük. Friss zöld salátát kínáljunk mellé.

Kakaós, cukkinis sütemény

Hozzávalók: 4 tojás, 1 sütőpor, 1 csapott mk. szódabikarbóna, 1 vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 40 dkg durvára reszelt cukkini, 31 dkg sima liszt, 4 dkg kakaópor, 10 dkg darált dió/mandula, 2 dl napraforgóolaj, csipet só, csapott kk. fahéj, késhegynyi őrölt szegfűbors, 10 dkg mazsola.

A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. A lisztet elvegyítjük a kakaóval, dióval/mandulával, sütőporral, szódabikarbónával, fűszerekkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a mazsolát. Összedolgozzuk a cukkinival – ha levet eresztene, kinyomkodjuk –, aztán a lisztes keverékkel.

Zsiradékkal kikent, lisztezett tepsibe/muffin-/szufléformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük (a formától függ). Hagyjuk kihűlni, aztán felszeleteljük, s ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?