Önök írták

k

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg! Legyen eredményes a következő hetünk is

Nyári vakáció

Elérkezett a tanév vége

sok-sok diák kedvére.

Belefáradtunk a sok tanulásba,

rászolgáltunk a jó bizonyítványra.

Az utolsó csengőszót vártuk,

a szabadságot óhajtjuk, imádjuk.

A nyári vakáció nagyon jó,

szeretnénk, hogy legyen hosszan tartó.

Fürödhetünk, sétálhatunk kedvünkre,

élményeiket bezárhatjuk a szívünkbe.

Jó pihenést a munka után,

de egyszer csak hiányzik az iskola már.

(Szakács Zita tanuló verse)

 

Az iskolákban felkerült a táblára a vakációt jelző V betű, jelezve, hogy kezdetét vette a két hónapos nyári szünidő. Igen, országszerte bezárultak az iskolák kapui, ismét elmúlt egy év. A tanévzáró napon a gyerekek ezrei az izgatottság rózsáival az arcukon, aggodalommal várták azt a pillanatot, hogy átvehessék osztályfőnökük kezéből az egész évi munkájukat értékelő bizonyítványt. Sokak számára ez örömet, másoknak bánatot okozott. Az előbbiek azok, akik tanulmányi előmenetelükért elismerést, jutalmat kaptak, és nyugodtan tölthetik megérdemelt nyári pihenőjüket. A tanulók egy része sajnos nem felelt meg a tantervi követelményeknek és a szülői elvárásoknak. Számukra a szünidő napjai nem lesznek felhőtelenek.

Most mindenkire a megérdemelt pihenés, a várva várt szünidő vár, amelyben gyermekeink szabadabbak, kötetlenebbek lesznek, a szórakozás, a pihenés lesz legtöbbjük napi teendője. A nyári szünidő a pihenés, az önfeledt szórakozás mellett veszélyeket is rejt magában. A vakáció idején megnő a gyermekbalesetek száma, amelyek többsége elkerülhető lenne. A gyermekek főleg a nyári vakáció első napjaiban vannak igazán kitéve a veszélynek, mintegy varázsütésre megfeledkeznek az óvatosságról. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy mennyire megnő a közúti gyermekbalesetek száma nyáron. Ugyancsak sok az áldozat minden évben a felnőttek felügyelete nélkül vízbe merészkedő kiskorúak között. Éppen ezért jobban oda kell figyelnünk gyermekeinkre. Vigyázzunk rájuk, hogy az új tanév kezdetén viszontláthassuk őket teljes épségben és egészségben!

Talán az év egyetlen szakaszában sem kaptunk annyi figyelmeztető, jó tanácsot, mint akkor, mikor nyaralni indultunk. „A nyaralásnak, a fürdőzésnek szigorú parancsai vannak – szokta mondani nagymamám és édesanyám –, amiket be kell tartani, hogy valóban örömteljes legyen a nyár.”

Nyustyin Ferenc, Zselíz

EU-választás

Sajnos 15 év után nem lesz szlovákiai magyar képviselet az uniós parlamentben, mert kevés volt a magyar szavazó. Ha figyelembe vesszük, hogy az 5,4 milliós Szlovákiában a magyarság aránya 8,5%, ha kellőképpen éltünk volna a szavazati jogunkkal, akkor legalább a MKP bekerülhetett volna – itt megjegyezném, hogy ez idén az MKP Kassán nem kampányolt, nem lehet, hogy éppen a kassai 400 nem leadott szavazat hiányzott? Sajnos a Most-Híd veszített a népszerűségéből, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség pedig nem annyira ismert, a most alakult Magyar Fórum még szintén nem. Itt az ideje, hogy az illetékes magyar politikusok végre komolyabban elgondolkozzanak, mert jövőre itthon is parlamenti választások lesznek. Elbír itt a magyarság 3,5 magyar pártot? Főleg, hogy a mostani szavazás után is olyan dolgokról számoltak be illetékesek, hogy sokan, közöttük egy-két MKP-tag sem ment el szavazni különböző okokra hivatkozva. Mert ugye néhányunknak nagyon fontos a telek megkapálása, kirándulás az unokákkal, a családi, baráti jubileumi ünnepségek, mintha ezeket nem lehetett volna máskor megtartani. A választások előtti két hét alatt a közmédiákban csak a választások fontosságáról volt szó, de bebizonyosodott, hogy ez nem hatott a választókedvünkre. Szerintem külön köszönet illeti Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő asszonyt és munkatársait, hogy a sokak által olvasott, közkedvelt Vasárnap 21-es számában bőven foglalkoztak az EU-val és a választás fontosságával. A nem szavazókon múlott, hogy most mindnyájan verhetjük a mellünket, mea culpa. Csáky Pál és Nagy József volt EU-s képviselőknek köszönet jár tevékenységükért, reméljük, hogy az új megválasztott képviselők által Európa biztonságos, gazdaságilag erős és igazságos otthonunk lesz, kivétel nélkül minden nemzetnek.

Buday Ernő, Kassa

Ady-évforduló Léván

Hangulatosan berendezett terem, kockás abrosszal leterített kis kerek asztalok, fonott kosarakban illatozó pogácsa, sejtelmesen égő lámpafény, ez várta a belépőt. A falon a költőóriás, Ady Endre fotója, jellegzetes vonásaival, az arcát uraló lángban égő szemeivel. A többi fotón édesanyja, Csinszka, Léda és Babits Mihály társaságában örökítette meg őt a fotográfia az utókornak. 

Ady Endre a 20. század egyik legjelentősebb költője 1877. november 22-én született a Szilágy megyei Érmindszenten. Jól tanult, szülei jogásznak szánták, de újságíró lett. Bohém éjszakai életet élt. Otthona nem volt, szállodákban lakott. Megtapasztalta a 20. század, az új világ szépségét és nyomorát, amelyek őt magát is hol magasba röpítették, hol mélybe taszították. Egészsége megromlott. 1919. január 27-én halt meg Budapesten.

Halálának 100. évfordulójára emlékezve a Csemadok lévai alapszervezete mellett működő Juhász Gyula irodalmi színpad versmondói idézték meg Ady szellemét és költészetét négy blokkra osztva. Önmagához írt versei mély lírai vallomásról, érzelmekről, a hazához való ragaszkodásról árulkodnak. Társadalmi témájú verseiben a keserűség és kilátástalanság, düh váltja egymást. Belső küzdelmei és lelki vívódásai mellett is élt benne a hit és a remény egy jobb világ eljövetelében. Szerelmes verseire diszharmónia jellemző, egymást váltja a szenvedély, az öröm, majd a kín és gyötrelem. 1900 elején Nagyváradon ismerkedett meg Diósi Ödönné Brüll Adéllal, aki szenvedélyes szerelemmel ajándékozta meg. Neki köszönhette Ady párizsi élményeit, amelyek nagy hatással voltak emberi és világnézeti fejlődésére. 1915-ben feleségül vette a 16 éves Boncza Bertát, Csinszkát. A hozzá írt versekre már nem jellemző a Léda-versek szenvedélye és vívódása, helyüket a biztonság és menedék váltja föl. Istenes verseire rányomta bélyegét súlyos betegsége. Érmindszenten, az otthoni környezetben felsejlenek gyermekkora emlékei. Lelke békére és nyugalomra vágyik. A háború alatt hosszabb időt töltött Csucsán, a Boncza család kastélyában, már rossz fizikai állapotban.

Kiválasztani Ady verseiből a legmeghatóbbat, a legszebbet, a legszenvedélyesebbet vagy a legtragikusabbat nehéz feladat. Az irodalmi színpad versmondói Gyurgyonovics Kinga, Kovács Barnabás, Levák Anikó, Nagy Csilla, Nagy Emma, Nagy Veronika, Valent Judit és a rendezők, Újváry László és Sándor Ágnes tolmácsolásában az Adyt és költészetét kedvelő közönség olyan örök értékű műveket hallott, mint a Sem utódja, sem boldog őse, a Góg és Magóg fia vagyok én, a Párizsban járt az ősz, A magyar Ugaron, a Dózsa György unokája, az Intés az őrzőkhöz, az Őrizem a szemedet, a Héja-nász az avaron... A színvonalas zenés-irodalmi összeállításban részt vett Bukai Éva és Farkas Szilárd ének- és gitárkísérettel. A technika hátteret Szigeti József Bence biztosította. A Csemadok-ház kellemes környezetében otthonosan érezte magát a költő közönsége. De otthon érezte volna magát ebben a miliőben a hányatott sorsú, sokszor otthontalan, füstös kiskocsmák és kávéházak gyakori látogatója, Ady is.

Balla Rózsa, Léva

Szép napunk volt

Ez év június 8-a a mi egyszerű nyugdíjas létünkben jelentős nap volt, az érettségi találkozónk napja. Kerek fél évszázaddal ezelőtt érettségiztünk, 1969 júniusában! Az akkori Magyar Általános Műveltséget Nyújtó Középiskola végzősei voltunk Somorján, a bizonyos 3. A és 3. B. Az A osztály osztályfőnökei Szamos László és Görcs Lajos, a B-é néhai Orosz Tibor és Galambos László. A találkozóra az osztályfőnökökön kívül hivatalosak voltak tanáraink: Csíkász Erzsébet, Galambos Ella, Illés Sándor és Székely István. Nagy örömünkre szolgált, hogy elfogadták meghívásunkat, és nagy szeretettel köszöntöttük őket. A bevezetőben egy néma főhajtással és nevük felolvasásával tiszteltük meg elhunyt tanárainkat és osztálytársainkat. A rövid köszöntő alapgondolata a köszöneté és háláé volt, mert a mi alma materünk egészen kiváló tanári gárdája olyan értékekkel ruházott fel bennünket a tananyagon kívül, amelyek útravalóul szolgáltak, egyebek mellett kisebbségi létünk tudatos felvállalására is. Valamit nagyon tudott az az iskola, ha 50 év elmúltával is hat a megtartó erő. A találkozón megjelentek magas száma éppen a fent elhangzottak ékes bizonyítéka. Nem volt hagyományos osztályfőnöki óránk. A tanárok nevében Szamos László fejtette ki gondolatait, fő mondanivalója az volt, hogy igyekezzünk a mai életben is nyitottnak maradni, és lehetőség szerint nem csak passzív szemlélői a történéseknek.

Az édes-bús emlékezést egy meglepetés tetézte: volt osztálytársunk, Dávid Vali (3. B) édesapja hagyatékából előkerült egy 10 perces film a 1969. június 6-ai ballagásról! Aprólékos munkával hozzáértő emberek élvezhető filmecskét varázsoltak belőle zenei aláfestéssel, kimerevített képekkel. Mindez Ürge Józsi nevéhez fűződik, aki összehozta a felújítást. Megdöbbenve először – mert igazi meglepetés volt –, később könnyes szemmel, de ujjongva fedeztük fel magunkat, egymást 18 éves mivoltunkban. Értékes a felvétel, mert itt-ott felvillan a régi Somorja Fő utcája, amely szintén már csak az emlékeinkben él.

Domsitzné Czucz Júlia

Kedves Vasárnap!

Tetszésemet, örömeimet szeretném kifejezni, amit nekem a Vasárnap ad. Nagyon tetszett B. Mánya Ágnes Napló-bejegyzése, humorosan írta le a mai témákat. Marosz Diána szövegei pedig a szlovák–magyar viszonyról, amikor mindig azt védi meg, akit sértegetnek, itt a szlovákok a magyarokat, és ott a magyarok a szlovákokat. A Bemutatjuk rovat mindig nagyon érdekes emberekről szól. Szeretem. Na és Veres István – História, Botrányhősök – írásai mindig megfognak. A tisztelt Vrabec Mária pedig írhatna más lapokba is, hogy gondolkodjanak el a szlovák olvasók is a szlovák lapok által. A mellékletek mindig nagyon jók! Huncutka – még így 78 évesen is átolvasom az egész rovatot, osztályozom a rajzokat, én is kifestem a hét rajzát. A Kopertát A-tól Z-ig elolvasom –, Plavec úr írásai nagyon tetszenek, mert fő a humor és az optimizmus… A vicceiken pedig hangosan nevetek – jók (ki szedegeti össze?). A Vasárnap-asztal kitűnő, fotói szépek, ínycsiklandóak, jaj, és még ha más főzné, és elém tálalná készen (egyedül élek, de nem magányosan – itt van például a Vasárnap, a sok szép könyv, barátok és maga az élet nagy É-vel). Köszönöm a sok szép élményt, amit nekem a Vasárnap ad – örömet, vígságot, gondolatokat – a főszerkesztő cikkei mind aranyat érnek, és hogy összetartja azt a talentummal tele szerkesztői gárdát. Gratulálok!

Lakatos Mária, Léva

*

Megtiszteltetés, hogy hűséges olvasójuknak neveznek. Köszönöm az ajándékokat. Ígérem, a könyvek nemcsak a könyvespolcot fogják erősíteni. Megköszönöm Czap Magdolna gyönyörűséges terítőjét is. Maradok továbbra is hűséges olvasójuk. Tisztelettel:

Bajzák Katalin, Nagytárkány

Érdekes

Kedves Olvasóink!

Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a megváltozott címünkre: Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Box 222, 830 00 Bratislava, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Legyen eredményes a következő hetünk is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?