Segítség a sikeres semmittevéshez

gg

Olyan volt a június vége is, mint az adventi időszak, meg a közlekedési sárga lámpa: a fékre kéne lépni, de mindenki a gázra tapos. De most már vége, meg vagyunk váltva, hisz benne vagyunk a júliusban, a napocska teszi a dolgát, van dinnye meg uborka, meg este kilenckor öntözés, hogy ne száradjon ki a palánta, meg hogy ne forrázzuk le hideg vízzel napközben a forró leveleket. A közéleti események öröklángja két hónapig halványabban pislákol, a közéleti szereplők távoli szigeteken fekszenek, és olvassák a homokban a „Hogyan legyünk gyorsan és tartósan sikeresek”-féle könyveket. Vagy a törökországi fotel alakú hotelekben élvezik az all inclusive szolgáltatásokat, ahol minden ki van rakva: Coca-Cola, Coca-Cola light, Fanta, Sprite, tonik, meg minden elképzelhető jó, ami egy kétliteres palackba belefér.

„Van ilyen. Hogy rájössz, hogy semmi.ˮ Ezt Simon Márton írta egyik versében, címe: Szeretnék lenni, de nem. Azért idézzük, mert a Vasárnap nemrég megírta, hogy aki hatékonyan szeretne dolgozni, annak meg kell tanulnia a hatékony pihenést is. Tanuljunk a mediterrán népektől, és július-augusztusban halasszuk holnapra, amit mára beterveztünk, vagy legalább a felét. A semmittevés olyan, erős összpontosítást igénylő munka, amely a legtöbb embernek elsőre nem is sikerül. Válasszunk egy megfelelő helyet jó kilátással, és engedjük meg a nyárnak, hogy tegye a dolgát. Lucia Nicholsonová ki akar lépni az SaS-ből? Ne foglalkozzunk vele. Kálmán Olga Budapest főpolgármestere akar lenni? Várjon a sorára, mi most másra figyelünk. „Az élet képtelenség, a vég cél, de a lét minimum.” Kemény Zsófi.

Ha most továbblapoznak, elolvashatják, mit gondol Mészáros Lajos volt alkotmánybíró a hazai politikai helyzetről, az új államfőről meg az alkotmánybíró-választásról, amely mint lapzártánk előtt kiderült, ősszel oldódhat csak meg. Ha még tovább lapoznak, megtudhatják, miért nem viszi magával Bandor Éva a vígszínházas Mágnás Miska szövegkönyvét Szardíniára, ahová rendszeresen kirándul. Ha még annál is tovább lapoznak, elolvashatják, mit láttunk a legújabb vásárriportunkon Erdélyben, a júniusi feketetói vásáron (sok használt cipőt). Akik pedig azt hiszik, innen már csak a Huncutka meg a Koperta, és vége, azok kellemesen lesznek kénytelenek csalódni, hiszen a lap egyik fő pillére a Lélek melléklet, melynek aktuális központi témája ezúttal a siker. Különösen érdekes téma, amely mindenkit érint, hiszen a siker is olyan, mint a művészet, a szerelem vagy a saláta: minden lehet az, amit annak tekintünk. Ráadásul sokan azt hiszik, hogy a siker azonos a boldogsággal, vagy hogy a boldogság a sikerből következik. Nekik fokozottan ajánljuk a Lélek melléklet áttanulmányozását. Természetesen csak árnyékban, a következő hetek legnagyobb sikerének ugyanis azt könyvelhetjük el, ha nem gyulladunk meg. Nem meggyulladni jó. Legyen tehát egy nagy adag szieszta az idei nyarunk, ezt vártuk egész évben. És ne felejtsük el, hogy vannak országok, ahol még ennél is melegebb van, és ráadásul ott még Vasárnap sincs.

Vagy csípős paradicsomsalátát is készíthetünk, mentalevéllel.

 

 

Soha senki nem számolta meg a River Plate stadionból kitóduló embereket egy VASÁRNAPi örökrangadó után, senki nem nézett utána, hogy megfelel-e a számuk a hivatalos nézőszámnak.

Julio Cortázar: Egy jegyzetfüzetből

A teljes írás a Vasárnap 27. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?