Pellegrini jelölése nem került szóba a brüsszeli csúcson

Peter Pellegrini

A vasárnap és hétfőn tartott brüsszeli EU-csúcson a résztvevők nem értettek egyet abban, kiket kellene ültetni az Európai Unió (EU) kulcspozícióiba, ezért is futottak zátonyra a tárgyalások. Ezt hétfőn jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő, miután visszatért Szlovákiába.

Elmondása szerint arról is szó volt, a miniszterelnökök milyen fokig bízzák a döntéshozatalt az Európai Parlamentre.

Pellegrini leszögezte: a csúcstalálkozón nem került szóba az ő lehetséges jelölése az Európai Tanács élére, és ő maga sem fejtett ki ennek érdekében semmilyen aktivitást. Hozzátette: Szlovákia inkább Maroš Šefčovič európai biztost fogja propagálni.

Pellegrini szerint az eredeti verzióval, mely szerint az Európai Parlament elnöki posztját Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, az Európai Bizottságét pedig Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje foglalná el, nem értettek egyet a visegrádi négyek (V4) néppárti kormányfői, illetve Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sem. Hozzátette: három kombinációt vitattak meg, de hétfő délre minden vezető megértette, hogy új jelölt-összeállítás kell. A szlovák kormányfő bízik benne, hogy már kedden megszülethet az egyezség.

Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babiš cseh kormányfő a csúcstalálkozó előtt Timmermanst olyan embernek nevezték, aki megosztaná az Európai Uniót, mivel állításuk szerint negatívan viszonyul Közép-Európához. Timmermans az Európai Szocialisták Pártjának (PES) a tagja, ide tartozik a Smer-SD is.

Pellegrini azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság élére olyan jelölt kell, aki hidakat fog építeni, valamint az egységre és a konfliktusok elsimítására fog törekedni. „Timmermans úrnak más pozíciót is találhatunk” – fűzte hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?