Háborgás van, maratoni meccs nincs Wimbledonban

Fucsovics

Fucsovics Márton az első körben az osztrák Dennis Novak ellen kezd a ma rajtoló wimbledoni teniszbajnokságon. Már a második fordulóban összejöhet egy Nick Kyrgios–Rafael Nadal meccs. 

A női mezőnyben gyilkos ágra került az újdonsült világelső, Ashleigh Barty. Venus Williams pedig egy nála 24 évvel fiatalabb tinédzserrel kezd. Így futunk neki az év harmadik Grand Slam-tornájának.

Tie-break 12:12 után

A nemes egyszerűséggel csak „A bajnokságnak” nevezett presztízsversenyen 1877 óta mereven ragaszkodtak ahhoz, hogy a döntő szettben ne legyen rövidítés, hanem itt is kétjátéknyi különbséggel kelljen az egyik félnek győznie. Ezért Wimbledon mindig is híres volt a maratoni hosszúságú meccseiről. A legemlékezetesebb a 2010-es John Isner–Nicolas Mahut mérkőzés volt, amely 3 napon keresztül, 11 óra 5 percig tartott, és a végeredménye 4:6, 6:3, 7:6, 6:7, 70:68 lett. Az utolsó szett időtartama meghaladta a 8 órát. Csak még egy adat az elképesztő csatáról: egy Grand Slam-tornát ideális esetben 126 megnyert játékkal be lehet söpörni. Isner csak ezen a meccsen eljutott 92-ig.

Ilyen hosszú meccsek biztosan nem lesznek már Wimbledonban, hisz ettől az évtől kezdve bevezetik a döntő szett tie-breaket, igaz egy kis csavarral. Csak azután lesz rövidítés, ha a felek elérik a 12:12-es állást. 

Háborgó Nadal

Rafa Nadal a világranglista 2. helyezettje, Wimbledonban mégis a 3. kiemeltként indul. Roger Federer lesz a második, aki a ranglistán a spanyol mögött áll. Ugyanis a wimbledoni kiemelési rendszer nemcsak a világranglistás helyezést veszi figyelembe, de az elmúlt szezonban elért füves eredményeket is. Ezért előzhette be a svájci Nadalt. Így történhet meg az is, hogy a tavalyi döntős Kevin Anderson a negyedik kiemelt, holott a világranglistán a 8., Marin Cilic pedig a 18. helyről a 13.-ra ugrott előre. 

A pénteki sorsolás után kiderült, hogy Nadal joggal reklamált, hiszen már a második fordulóban összekerülhet a balhés zsenivel, Nick Kyrgiosszal. A harmadik fordulóban pedig valószínűleg a Denis Shapovalov–Jo-Wilfried Tsonga meccs győztesével kerülhet össze. Federerre ezzel szemben csak a harmadik körben várhat nehezebb ellenfél Lucas Pouille személyében. Bár elnézve a francia rapszodikus teljesítményét, az sem lenne meglepő, ha nem élné túl az első két kör egyikét. A világelső Novak Djokovics sincs éppen könnyű helyzetben: azzal a Philip Kohlschreiberrel kezd, akitől kikapott az Indian Wells-i tornán. 

24 év korkülönbség

A női mezőnyben a világelső ausztrál Ashleigh Barty a kínai Cseng Szaj-szajjal (43.) mérkőzik, de már a harmadik fordulóban találkozhat a 2017-ben bajnok spanyol Garbine Muguruzával (27.). Ugyanerre az ágra sorsolták a szervezők a svájci Belinda Bencicet (13.), Serena Williamset (11.), Marija Sarapovát (80.) és a címvédő német Angelique Kerbert (5.) is. A 39 éves Venus Williams azzal a 15 éves Cori Gauff-val találkozik az első körben, aki tavaly juniorbajnok volt a Roland Garroson. A fiatal tehetség a főtáblára jutását követően nyilatkozta, hogy mivel a Williams nővérek a példaképei, egy álma válna valóra, ha valamelyikükkel játszhatna.

Novak ellen

Nem könnyű, de nem is lehetetlen Fucsovics Márton helyzete. Az első körben az osztrák Dennis Novak papíron vállalható kezdésnek tűnik, ám Novak tavaly a harmadik fordulóig jutott Wimbledonban. Ráadásul Fucsovics még nem nyert főtáblás mérkőzést az All England Clubban. A továbbjutás esetén sem vár könnyű feladat az egyesben egyetlen magyarra, sőt. A második fordulóban az olasz Fabio Fogninivel vagy az amerikai Frances Tiafoe-val játszhatna. Az olasz Fognini élete legjobb szezonját futja, a világranglistán beverekedte magát az első 10-be. Tiafoe pedig az amerikaiak egyik legtehetségesebb fiatal teniszezője. 

A szlovák kontingens így rajtol a füves tornán: Martin Kližan a francia Jeremy Chardyval, Jozef Kovalík pedig Robin Haaséval kezd. 

A női mezőnyben Magdaléna Rybárikovára vár a legnehezebb feladat, aki a 10. helyen kiemelt fehérorosz Arina Szobolenkával találkozik. Viktória Kužmovára a szlovén Polona Hercog, Anna Karolína Schmiedlovára pedig Mónica Puig vár. Dominika Cibulková sérülés miatt visszalépett a tornától. 

Babos Tímea egyesben ugyan nem jutott a főtáblára, de Kristina Mladenovic oldalán a női párosban az első helyen címvédőként és első számú favoritként ott lesz Wimbledonban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?