Előválaszték Budapesten

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely MSZP–Párbeszéd-jelölt nagy fölénnyel nyerte a DK és a Momentum aspiránsaival szemben a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást. 

A zuglói polgármester rutinját kihasználva odacsapott az őt kóstolgató Gyurcsány Ferencnek. 

„Szerintem az ellenzék pontosan tudja, hogy itt nincs több politikai szarkavarás.” (Karácsony Gergely, az ellenzéki előválasztás győztes főpolgármester-jelöltje) 

A győztes Karácsony Gergely azt mondta, biztos benne, hogy a Demokratikus Koalíció véleményváltozása által okozott bizalmi válságot meg fogják oldani. Én nem lennék ebben annyira biztos, ismerve Gyurcsány Ferenc politikai higanymozgását és irtózását mindenféle status quótól – Gyurcsányék ugyanis vérszemet kaptak a májusi EP-választás jó DK-s szereplése után, és az exkormányfő felrúgta a már megkötött alkut Karácsony budapesti főpolgármester-jelölti támogatásáról. Csak hát csúnyán elszámította magát, hiszen az előválasztáson a zuglói polgármester magabiztosan győzte le a DK új csodafegyverét, a baloldali tévés szeánszok kedvenc igehirdetőjét, Kálmán Olga műsorvezetőt. 

„Kálmán Olga alul volt öltözve, ezért nem jött el az eredményhirdetésre.” (Gréczy Zsolt, a DK szóvivője) 

A jelek szerint a DK-t és üdvöskéjét váratlanul érte a kiadós vereség, a szektakeménységű társulat nagyon bízott az európai választás adta lendületben, az MSZP erejének végleges megtörésében. Ígéretekben sem volt hiány: 18 év alatt ingyenes BKV-val, légkondis metróval, készpénzmentes parkolással, napi aluljárómosással kampányoltak. Csakhogy nem számoltak azzal, amit egy átlagos választó észrevehetett, ha mondjuk csak tíz percre is belenézett a három ellenzéki jelölt valamelyik vitájába: ott ugyanis két amatőr szerepelt a hozzájuk képest mindenképpen politikusnak látszó Karácsonnyal szemben. 

„Felülvizsgálni, hogy hány lakás van fideszesek kezében, és visszavenni azokat.” (Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje) 

A homo novus taktikája nem jött be a Momentumnak sem, habár a fiatalos párt ezúttal idősebb jelöltet állított, aki üzleti tapasztalatait ajánlotta, ám a fent idézett választási ígérete például tipikusan egy csetlő-botló civil hangzatos véleménye, amely a budai várban szerzett önkormányzati lakásbérleti jogokra reagál – viszont ilyenek már a Fidesz előtt is voltak, másfelől meg a túl általános megfogalmazás kommunista boszorkányüldözés-ízűre sikeredett. 

„Gratulálok Karácsony Gergelynek, mert a selejtezőmérkőzés is mérkőzés és a győzelem ott is győzelem. Én neki szurkoltam.” (Tarlós István budapesti főpolgármester) 

Tarlós István budapesti főpolgármester egyelőre páholyból nézhette a kihívók meghempergetését, radarján csak Karácsony látszódott, a másik két próbálkozót Tarlós súlytalannak tartotta. Az, hogy a győztesnek tréfás leereszkedéssel, de mégis örült, szólhatott a potenciális támadási felületeknek, hiszen így a kampányban neki is lesz mit elemeznie kihívója zuglói polgármesteri teljesítményén. 

„Nagyon nagy a tét: 13 éve nem volt olyan választás, amely ennyire kétesélyes lenne.” (Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt) 

Tarlósnak egyelőre nem kell álmatlanul hánykolódnia, hiszen még azt sem tudni, valóban képes-e az ellenzék a fegyelmezett összezárásra megerősített jelöltje mögött. Ne feledjük: Gyurcsány most inkább az MSZP-t foglalná el, nem Budapestet. Ha képes, akkor a főváros hagyományos politikai hangulata hozhat szorosabb meccset is. 

„Én csak olyan vitát tudok elképzelni, hogy nem előre megbeszélt témák vannak súgóemberekkel. Ha egymással szembeállunk, és előre meg nem beszélt témákról face to face egymást kérdezzük, ilyet nem zárok ki.” (Tarlós István főpolgármester) 

A baloldali előválasztás végül is fontos aktus volt abból a szempontból, hogy ilyen típusú belső versengés eddig még nem volt Magyarországon. És Tarlós István szavai is biztatóak azért, mert a választópolgárok ősszel talán újra láthatnak egy, a magyarországi klímán kihalás szélére sodródott műfajt: a nyilvános politikusi vitát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?