Beblavý ismét elvenné Andrej Danko titulusát

Beblavý
Pozsony |

A Progresívne Slovensko–Spolu koalíció újra beterjeszti a parlament elé a törvényjavaslatot, melynek értelmében az egyetemek megfoszthatnák volt hallgatóikat a jogtalanul szerzett titulusuktól – jelentette ki Miroslav Beblavý (Spolu). Az oktatási minisztérium szerint az ellenzék csak hátráltatja a törvény módosítását.

Viera Dubačová (Spolu), a javaslat kidolgozásában részt vevő független parlamenti képviselő szerint a tegnapi bizonyítványosztás tökéletes alkalom volt arra, hogy emlékeztessék a közvéleményt Andrej Danko (SNS) házelnök plágiumbotrányára. „A csalással szerzett egyetemi titulusokért eddig a szégyenen kívül nem járt semmiféle büntetés, az államvizsga után a plagiátorok fellélegezhettek, hiszen a képesítésük életük végéig szól. Ezen szeretnénk változtatni” – mondta Dubačová.

A javaslat értelmében az egyetem rektora a plágiumgyanú felmerülése után ellenőrzést kezdeményezhetne, melyet egy héttagú bizottság vizsgálna felül. A bizottság a rektor által kinevezett hat tanárból, illetve egy egyetemi hallgatóból állna. Ha a plágium bizonyíthatóvá válna, a rektor 10 évre visszamenőleg megfoszthatná a csalókat a titulustól.

Danko botránya után az oktatási minisztérium kidolgozott egy, az egyetemi fokozatok visszavonásával kapcsolatos módosítást, amelyről végül nem szavazott a parlament. „Miután az ellenzék meghiúsította a javaslattal kapcsolatos tárgyalásokat, a tervezetet visszavontuk” – közölte lapunkkal az oktatási tárca sajtóosztálya. A Spolu javaslatához nem kívántak érdemben hozzászólni. „Miroslav Beblavý tervezetéről a parlamenti képviselőknek kell dönteniük, az oktatási minisztériumnak nincs elég jogköre ahhoz, hogy beavatkozzon a folyamatba” – olvasható a tárca válaszában.

Beblavý szerint az oktatási minisztérium korábbi javaslata egyáltalán nem oldotta volna meg az egyetemek problémáját. „Martina Lubyová oktatási miniszter kezdetben védte a leghírhedtebb szlovák plagiátort, majd pedig előálltak egy olyan javaslattal, amely egyáltalán nem segített volna az ehhez hasonló esetek megoldásában. Februárban kénytelenek voltak visszavonni a javaslatot, de azt ígérték, hogy átdolgozott változatban újra beterjesztik a parlament elé. Ez nem történt meg, Danko plágiumbotránya elhalkult, a miniszter asszony pedig hallgat” – mondta a Spolu vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti képviselők hogyan viszonyulnak majd a javaslathoz, hiszen a részletek még nem ismertek. Branislav Gröhling, az SaS képviselője értékeli Beblavý szándékát, de pártja támogatásáról egyelőre nem tudja biztosítani a Spolu elnökét. „A javaslatot teljes egészében látnunk kell. Elképzelhető, hogy először a szlovák egyetemek képviselővel tárgyalunk majd” – mondta lapunknak az SaS képviselője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?