Pellegrini: A választási kampányról szóló törvény a politikai pártokra tartozik

Peter Pellegrini
Pozsony |

A választási kampányról szóló törvénymódosítás a politikai pártokat érinti, amelyek képviselői a parlamentben tárgyalták meg azt. Ezt csütörtökön (6. 27.) jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, a gyorsított eljárásban elfogadott módosításra vonatkozó újságírói kérdésekre reagálva.

A miniszterelnök elmondása szerint a kormány eleget tett az SZK Nemzeti Tanácsa gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmének.

Arra a kérdésre, vajon rendben van-e, hogy egy ilyen törvényt gyorsított eljárásban fogadnak el nyolc hónappal a választások előtt, azt válaszolta, hogy ezt az időt elegendőnek tartja ahhoz, hogy mindenki alkalmazkodhasson az új viszonyokhoz. Hozzátette: amennyire tudja, nincsen szó drasztikus beavatkozásról a kampányba.

Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő, valamint a parlamenten kívüli Együtt (Spolu) párt elnöke a törvénnyel kapcsolatban kijelentette: a politikai pártokat érintő szabályok megváltoztatása 24 óra leforgása alatt és nyolc hónappal a választások előtt tisztességtelen és elfogadhatatlan lépés. „Arról tanúskodik, hogy Fico, Danko és Bugár urak tartanak attól, hogy véget ér a politikai karrierjük. A változást és az új politika színre lepését azonban egy ilyen húzással nem állíthatják meg” – tette hozzá.

Az ún. harmadik fél megszüntetésére és a bevételkeret korlátozására reagálva Beblavý kijelentette: jónak tartja, ha a pártok a lehető legtöbb embertől fogadnak el adományt, mert így elkerülhető, hogy csak egyetlen szponzoruk legyen. Egyben hangsúlyozta a transzparens számla fontosságát, amelyen keresztül nyomon követhetők a pártok pénzügyei.

Az SZK Nemzeti Tanácsának képviselői csütörtökön (6. 27.) fogadták el a koalíció által beterjesztett, a választási kampányról és a pártok finanszírozásáról szóló törvény módosítását. A jogszabály-módosítást gyorsított eljárásban tárgyalta a parlament, a beterjesztése után nem egész 24 órával fogadták el.

A módosítás pártonként 3,5 millió euróra korlátozza az egy választási ciklus alatt elfogadható adományok, kölcsönök és egyéb, kampányhoz való hozzájárulások összegét. Ebbe bele kell számolni a tagsági díjak összegét is. Újdonság, hogy ezentúl külső személy, vagyis ún. harmadik fél nem finanszírozhat választási kampányt. Növekedni fog a szabálytalan kampányolásért, illetve a kampánycsend megsértéséért kiszabható bírság összege is. Utóbbi miatt újabban már a jogi személyek is büntethetők lesznek. A módosítás továbbá 10 000 euróban szabja meg az egy tagtól beszedhető éves tagsági díj maximális összegét.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?