A Galleko® az őszi káposztarepcében

galleko

A földekről a sárga virágok már eltűntek, a repce már a betakarítás előtt áll. A várható termésre vonatkozó becslések óvatosak, ezért nehéz előre megmondani, hogy mekkora kiesést okozott a tavaly őszi szárazság, az enyhe tél, a száraz, szeles tavasz és a vadak. A legtöbb negatív faktort nem lehet kiküszöbölni, de enyhíteni lehet a károsodás mértékét. Az aratás után ismét itt az idő, hogy az új szezonra gondoljunk.

A parcella, fajta és a helyes agrotechnika megválasztása most következik. Nem szabad eközben elfeledkeznünk a repce védelmét szolgáló készítményekről sem. A vegyszerek mellett számtalan olyan segédanyag is található a piacon, amelyek feladata javítani a növények kondícióját, a hozam mennyiségét és a termés minőségét is.

A termelők több éves tapasztalataira alapozva kínál hatékony megoldást a Galleko. A készítmények feladata hatni a fiatal növényzetre ősszel, regenerálni a növényzetet, és befolyásolni a termés mennyiségét és minőségét. Összetételük és hatásuk igazodik a növények igényeihez az adott vegetációs időszakban. Alapjukat szerves anyagok, aminosavak, tengeri alga kivonatok, auxinok és azok vegyületei, makro-és mikroelemek kiegyensúlyozott elegye (egyebek mellett bór, réz, kén, molibdén) és stresszellenes anyagok képezik. Az adagolás a termény aktuális helyzetétől függ, 0,4-0,8 l/ha körül mozog. Alkalmazásával több negatív tényező hatása mérsékelhető, mint például a szárazság vagy túl sok csapadék, hideg, mechanikus és vegyi kár.

A legtöbb gazda azt a nézetet vallja, hogy a repcével a legkönnyebb a munka, ezért ősszel csak a legszükségesebb intézkedéseket végzik el, hiszen tavasszal úgyis minden másképp lesz. Elfeledkeznek mindeközben attól, hogy épp ősszel kell megalapozni a következő évi jó termést, mert tavasszal csak azzal dolgozhatunk, ami megmarad. A Galleko koreň segédanyag, amely feladata, hogy a fiatal növényzetet felkészítse az áttelelésre, és segítsen leküzdeni a kezdeti vegetációs nehézségeket. A hatóanyagok kombinációjának köszönhetően nagyobb, vagyis hosszabb, dúsabb, hajszálgyökerekben gazdagabb és minőségibb lesz a gyökérrendszer. Ez a különbség jól látható az alábbi felvételen.

Őszi káposztarepce, balra kontroll, jobbra Galleko kísérlet (ősszel Galleko koreň 0,8 l/ha; tavasszal Galleko koreň 0,3 l/ha és Galleko univerzál 0,3 l/ha; Galleko kvet a plod 0,8 l/ha). Bzovík MSZ (Korponai járás), fotó 2017.10.31.

A kísérletet 2017-2018-as szezonban végezték a Bzovík-i szövetkezetben (Korponai járás) mintegy 10 hektáron. A Galleko metodika itt 620 kg/ha többletet eredményezett a kontrollal szemben. A minőségi gyökérrendszer a növénynek több előnyt is biztosít. Az első a jobb hozzáférés a vízhez és a tápanyaghoz, azokhoz is, amelyek kevésbé mobilisek a talajban. Egyúttal a negatív hatások, mint pl. a szárazság, vagy a hideg is mérsékeltebben hat a növényzetre. A kezelt növény így konkurenciaképesebb lesz a kezeletlen variánsokkal szemben, és ez a különbség tavasszal még jobban megnyilvánul. A kezelt variánsoknak tavasszal sokkal rövidebb időt kell fordítania a regenerációra, és a vegetáció hamarább beindul. Abban az esetben, ha tavasszal nem olyan jelentős a kedvezőtlen körülmények hatása, már ez az őszi kezelés is gazdaságilag jelentős hozam-többletet eredményezhet. Így volt ez a csehországi Ústecký kerületben is. A Galleko készítmények applikációja ősszel 300 kg/ha többletet eredményezett a kontrollal szemben.

Őszi káposztarepce ősszel kezelve a Galleko koreň készítménnyel 0,8 l/ha. Felül kontroll, alul Galleko kísérlet. Fotó: 2018.4.9. (Ústecký kerület, CSK)

A gyökérrendszer hosszát a talaj előkészítése is befolyásolja. Azonban az ún. minimalizációs technológia mellett is vitathatatlan a Galleko koreň kezelésének hatása. 

Galleko koreň alkalmazása ősszel minimalizációs technológia alkalmazása mellett

A másik pozitívum a dús és minőségi gyökérrendszer mellett a jobb stabilitás a talajban. Ez nem csak a kimosódás veszélyétől véd meg a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék esetén, hanem véd attól is, hogy a fagy kinyomja a talajból a növényt. Az eredmény a jól begyökeresedett és jobban áttelelt növény.

Harmadsorban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a gyökérrendszer nem csak tározóként, hanem gyárként is szolgál. A hajszálgyökerek végén citokininek képződnek. Ezek segítik a föld feletti részek növekedését, egyúttal csökkentik az apikális dominanciát, és segítik a mellékrügyek képződését.

A minőségi és gazdag gyökérzet az egyik faktor, amely mérsékli a negatív hatásokat, amelyeknek a repce a vegetáció ideje alatt ki van téve. A tengeri alga kivonatok olyan környezetből származnak, ahol magas hőmérséklet-ingadozásnak voltak kitéve, ezért képesek stresszellenes anyagok termelésének segítésére a növényben. Ennek köszönhetően is képes a Galleko készítményekkel kezelt repce ellenállni a hidegnek és a szárazságnak, és kevesebb időt és energiát fordít a regenerációra. A Galleko koreň szinergikus hatása megmutatkozik az effektívebb fotoszintézisben, amely az őszi, csökkenő napfény és hőmérséklet miatt jelentős előnyhöz juttatja a növényt nem csak a később vetett termények esetében.

Az őszi kezelésnél fontos a koraiság, már 4-6 leveles állapotban érdemes kezelni a növényt. Bár ez korainak tűnhet, azonban tudatosítani kell, hogy minél korábban kezelem, annál inkább befolyásolhatom a növényt.

A tavaszi kezelésre a Galleko a Galleko koreň és a Galleko univerzált kínálja. Közösen alkalmazható összesen 0,4 – 0,8 l/ha adagban. A Galleko koreň feladata tavasszal is a gyökér működőképességét megtartani, valamint biztosítani a növény további fejlődését. A Galleko univerzál egyebek mellett segíti a hajszálgyökerek képződését, ezzel pedig a tápanyag és a víz felvételét. Mivel a hajszálgyökerek fokozatosan elhalnak, nagyobb tömegüknek köszönhetően szerves anyagban gazdagabb lesz a talaj. A gyökércsúcsokon megy végbe a citokininek szintézise, amely hatással van az apikális dominanciára. Gyöngítésével növelhető a mellékhajtások száma, az oldalhajtások pedig felnőnek a főhajtáshoz.

Balra 5 növény kontrollja, jobbra 5 Gallekoval kezelt növény (ősz: Galleko koreň 0,8 l/ha; tavasz: Galleko koreň és Galleko univerzál 0,3 + 0,3 l/ha, Galleko kvet a plod 0,8 l/ha), Vrbové MSZ (Pőstyéni járás), fotó: 2018.4.28.

Kétségkívül végbe menne a Galleko nélkül is a növekedési stádium, illetve a mellékhajtások is kialakulnának, de segítségükkel lerövidül az erre fordított idő, és kevesebb energia használódik fel a regenerációra tavasszal. Ezzel több idő marad a termés növelésére. Ebben az időben történik meg a stresszellenes anyagok kiegészítése. A növények ekkor jobban teljesítenek, szárazságban, illetve kedvezőtlen körülmények közt is. A Galleko készítmények hatása jól látható a kísérletekből a beszáradt és ki nem fejlett becők esetében.

 

A beszáradt és kifejletlen becők aránya a produktívakkal szemben. Balra kontroll, jobbra Galleko. Litoměřice járás (CSK). Fotó: 2018.6.21.

Az utolsó készítmény a Galleko sorában, amely a repcében alkalmazható, a Galleko kvet a plod. A virágzás kezdetén alkalmazható 0,4 – 0,8 l/ha adagban. Feladata a gyökérrendszerre hatni, illetve megtartani annak működőképességét minél tovább, hogy az energiát a becőkbe juttassa. Ennek köszönhetően a magok nagyobbak és nehezebbek lesznek (tehát hatással van az EMT-re). Ebben az időszakban a növények nagyobb hőmérsékletnek, és csapadékhiánynak vannak kitéve. A készítmény főleg a tengeri algákból nyert kivonatot és a stresszhatás-csökkentő anyagokat használja ki, amelyek segítik a növényt a vízgazdálkodásban. Mindezek felett a Galleko kvet a plod bizonyítottan hatással van a virágzás hosszára (1-2 nappal meghosszabbítja), valamint a szemek olajtartalmára is.

A Galleko technológia magában ötvözi a morforegulációs, stimulációs, stresszhatás-csökkentő, és regenerációs folyamatokat. Nem jelent gyógyszert minden problémára, de jelentősen erősíti és minőségibbé teszi a növényben végbemenő folyamatokat, és segít kiaknázni a lehetőségeket. Ennek köszönhetően jelentős gazdasági növekedés érhető el még a csökkenő felvásárlási árak mellett is.

Bővebb info: 0911 44 44 78, info@galleko.com

Galleko 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?