2021-től változik a parkolási rend Pozsonyban

pozsony parkolás
Pozsony |

Mai ülésén elfogadta a főváros képviselő-testülete az új parkolási politikát. 2021-től változik a parkolási rend Pozsonyban, a beutazók borsos áron válthatnak majd parkolókártyát.

Pozsonyban évek óta foglalkoznak a parkolási rendszer megreformálásával. Az elmúlt 15 évben csaknem megduplázódott a fővárosban regisztrált gépkocsik száma, 312 ezer autó szerepel a nyilvántartásban, parkolóhelyből azonban hiány van. A főváros új vezetése tavasszal mutatta be a parkolási politika tervét, lakossági fórumokat tartottak és az egyes városrészek is szavaztak az általános érvényű rendeletről.

A parkolási politika része új parkolóhelyek kialakítása, parkolóházak építése, a városi tömegközlekedés fejlesztése, valamint a tömegközlekedés járatainak előnyben részesítése. Közel 180 vélemény érkezett a magisztrátushoz a rendeletről, ezek egy részét bedolgozták a tárgyalt javaslatba. Például az egészségkárosodottakra, valamint az elektromos autókra vonatkozó kedvezményeket. A tegnap elfogadott rendelet szerint négy kategóriába sorolnák a parkolóhelyeket, óránként 2 euró és 50 cent között mozog majd a parkolódíj. Azok, akiknek Pozsonyban van állandó lakhelyük, 39 euróért válthatnak éves parkolókártyát a saját zónájukba, a háztartáshoz tartozó második autóra 150, a harmadikra 500 euró az éves parkolódíj. A második és harmadik járműre féléves, valamint negyedéves parkolókártyát is vásárolhatnak a tulajdonosok, az ára az eredeti összeg fele, ill. harmada lehet. A rendelet alapján látogatói és bónuszkártyát is válthatnak, utóbbi éves díja tíz euró, ezzel saját zónájukon kívül is ingyen parkolhatnak. Az ingázóknak drága lesz a parkolás. A különböző zónákban 2 ezer és 500 euró között mozog az éves parkolódíj, de havi és hetijegyet is válthatnak a beutazók, akiknek nincs állandó lakhelyük a fővárosban. A magisztrátus a parkolókártya megvásárlásával sem tudja garantálni a szabad parkolóhelyet az adott zónában.

A szavazást megelőző vitában az önkormányzati képviselőkön kívül a lakosok is megszólaltak. A többség támogatja a parkolási politika bevezetését, a tömegközlekedés fejlesztését és az autók fokozatos kiszorítását, azonban olyan is akadt, aki alkotmányellenesnek minősítette a rendeletet. A helyiek elsősorban a városi tömegközlekedés járatainak zsúfoltságára panaszkodtak, az egyik anyuka felhívta a figyelmet arra, hogy mekkora gondot jelent összehangolni a család életét, a gyerekek iskoláztatását a tömegközlekedési jártok menetrendjével. Több kisgyerekes anyuka viszont megköszönte, hogy a város hajlandó olyan, látszólag népszerűtlen döntéseket hozni, amelyekkel csökkenthetik az éghajlatváltozás követkeményeit.

A testület egyhangúlag elfogadta a rendeletet. Matúš Vallo főpolgármester elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a nyilvánosság kritikus része is azonosulni tudjon a javaslattal. A képviselők arról is döntöttek, hogy a rezidens kártyák eladásából származó bevétel fele az adott városrészben marad, a másik felével pedig a főváros gazdálkodhat. A többi parkolódíj esetében azonban 85 százalék illeti a magisztrátust és csak 15 százalék marad a városrész kasszájában. A magisztrátus azt ígéri, hogy a parkolási politika bevezetéséig fennmaradó másfél évben jelentősen fejlesztik a tömegközlekedést, egyebek mellett 22 új autóbuszsávot alakítanának ki, tervezik a Ružinov – Hidegkút villamospálya meghosszabbítását és felmérik a Pozsonypüspökiig haladó villamos lehetőségeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?