Szeptembertől emelkedik a pályakezdő pedagógusok bére

Egyre kevesebb a fiatal tanár
Pozsony |

Szeptembertől emelkedik a pályakezdő pedagógusok fizetése. A béremelést az SNS által javasolt törvénymódosítás teszi lehetővé, melyet szerdai ülésén jóváhagyott a parlament.

„Szeptember 1-jétől 9,5 százalékkal emelkednek a bértarifák, az emelés összege a szakmai gyakorlat időtartamától függ. Az 1-8 éve a pályán lévő pedagógusok bére 0,25 százalékkal, a 9-40 éve tanítóké pedig 0,5 százalékkal emelkedik” – magyarázta Eva Smolíková (SNS).

Elmondása szerint a béremelés például a pályakezdő pedagógusoknak és az osztályfőnököknek járó pótlékokban, illetve a túlórapótlékban is megmutatkozik.

Az SNS a pályájuk elején lévő főiskolai oktatók és kutatók bérének emelését is javasolta.  „Szeptember elsejétől a 8,7 százalékkal emelkedik a főiskolai oktatók, valamint a fejlesztés és a kutatás területén tevékenykedő alkalmazottak bére. A következő lépésben, 15 év szakmai gyakorlat után átlagosan 2 százalékkal, 32 év után pedig átlagosan 3 százalékkal emelkedik a fizetésük” – tette hozzá az SNS. Emelkednek a doktori ösztöndíjak is, mégpedig 8,7 százalékkal.

„A javaslat egyértelműen meghatározza, hogy a törvényben foglaltak szerint kell eljárni a megszabott időszakban” – fogalmaztak az előterjesztők. 2020. január 1-jétől új jogi rendelkezés várható, amely előirányozza az új bértarifákat, „mivel a kollektív megállapodás alapján a valorizáció 10 százalékának összegét a magasabb alapbérből számítják ki."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?