Jó bevételi forrás a turizmus

turisták
Dunaszerdahely/ Galánta/ Szenc/ Somorja/ Pozsony |

Tavaly legalább háromszázezer turista éjszakázott a csallóközi és a mátyusföldi városokban. Az önkormányzatoknak több tízezer euró bevételük származik az idegenforgalmi adóból, a fővárosnak évente ötmillió euró bevételt hoznak a turisták.

2018-ban közel nyolcvanhatezer turista látogatott Dunaszerdahelyre. A népszerű fürdővárosban 46 szállásadó 1044 ágyat kínál a látogatóknak. Vén Kamil a városi hivatal munkatársa lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a város tavaly több mint 65 ezer euró bevételre tett szert az idegenforgalmi adóból. Tavaly különböző díjszabást alkalmaztak, a nyári szezonban éjszakánként 87 cent, szezonon kívül 37 cent idegenforgalmi adót számoltak fel a turistáknak. Idén már egységes az adó mértéke, egész évben 1 eurót kérnek éjszakánként a vendégektől.

“Az adóbevételt az idegenforgalom, a város és a fürdő fejlesztésére fordítottuk” - közölte Vén Kamil.

Somorján évi 40 ezer euró körüli bevételt hoznak a városnak a turisták. Tavaly közel 71 700 vendégéjszakát töltöttek a látogatók Somorján, ahol 9 szolgáltató több mint 1000 vendégágyat kínál. Somorján jelenleg éjszakánként 60 cent az idegenforgalmi adó. Szerda Tamás a városi hivatal gazdasági osztályának vezetője közölte, hogy idén emelhetik az adó összegét. Dunaszerdahelyhez hasonlóan itt is a város népszerűsítésére költik az adóbevételt. A közterületek karbantartását, a marketingkiadásokat és a rendezvények szervezését finanszírozzák a turistáktól begyűjtött összegből.

Szencen a hónap közepén nyitották meg a nyári szezont. Tavaly négyszázezer turista fordult meg a Napfényes tavak városában, közülük százötvennyolcezren az éjszakát is Szencen töltötték. Az önkormányzat 70 centet számol fel éjszakánként a turistáktól. 2018-ban közel 114 ezer, egy évvel korábban csaknem 120 ezer eurót tett ki az idegenforgalmi adóból származó bevétel. Martina Ostatníková az önkormányzat szóvivője lapunknak elmondta, hogy a képviselő-testület nem foglalkozik az idegenforgalmi adó emelésével.

Galántán tavaly megközelítőleg 107 ezer eurót hoztak a turisták a város konyhájára. Peter Paška polgármester közölte, a bevétel a város költségvetését gazdagítja, nincs meghatározva, hogy mire költik. A járási székhelyen éjszakánként 1 eurót kötelesek fizetni a turisták, arról, hogy hányan látogattak tavaly Galántára, vagy hányan éjszakáztak a városban, nincsenek adatok.

Pozsonyban tavaly közel hárommillió turistát fogadtak. Peter Bubla a magisztrátus szóvivője közölte, hogy 374 szállásadó szerepel a város nyilvántartásában, akik csaknem harmincezer ágyat kínálnak a turistáknak. A fővárosban jelenleg éjszakánként 1,7 euró az idegenforgalmi adó. A díjszabás valamennyi városrészre vonatkozik, a bevétel a költségvetést gyarapítja, nincs meghatározva, hogy mire költik. A szóvivőtől megtudtuk, hogy változhat az egységes adó.

“Az idegenforgalmi bizottság kezdeményezte, hogy különbséget tegyünk az egyes szálláskategóriák és a városrészek között. A magisztrátus a bizottsággal együtt keresi a megfelelő törvényes megoldást a járulékok ilyenfajta pontosítására. Ezen kívül azzal is foglalkozunk, hogy hogyan vonhatnánk be az illeték módosítása nélkül több adófizetőt, elsősorban azokat, akik az Airbnbn keresztül kínálnak szállást” - nyilatkozta Peter Bubla.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?