Különleges gyümölcsök ínyenceknek

z

A déligyümölcsök néhány évtizede még igazi unikumnak számítottak kertjeinkben, ám az időjárás változásának és a folyamatos nemesítéseknek köszönhetően egyre több olyan egzotikus gyümölcstermő növény, fa és bokor szerezhető be a piacon, amely a mi égövünkön is képes az áttelelésre.

Azoknak, akik valami másra, a hagyományostól eltérőre vágynak, pár ötletet kínálunk azzal kapcsolatban, hogy milyen újfajta gyümölccsel érdemes próbálkozniuk. A különleges látvány és az egyedi ízélmény megéri a fáradságot!

1 Télálló vadcitrom

Ha valaki igazán egzotikus kertet szeretne, olyan növényeket válasszon, amelyek nem találhatók meg vadon a mi tájainkon. Ilyen a citrom is, melynek télálló változata szép dísze lesz kertünknek, ráadásul sövénynek is ideális.

Származási helye Észak-Kína. Napfénykedvelő, szárazságtűrő, a talaj iránt közömbös. Az ültetéstől számított 6-8 éven belül fordul termőre. Lombhullató, de télen is szép látvány, mivel töviseivel díszít. Virágai tavasszal nyílnak, a gyümölcsök először zöldek, őszre megsárgulnak. Fagytűrése –25°C.

2 Jujuba vagy kínai datolya

Alacsony, 6–8 méter magas fa, törzsének kérge barna, repedezett, ágai tüskések, levelei csipkések, tojásdad alakúak. Sárga vagy zöldes virágai bogernyőben, vékony hajtásokon nyílnak. Csonthéjas termése hosszúkás vagy elliptikus, kezdetben zöld, majd rozsdabarna, a húsa egyetlen nagy magot vesz körbe. Hosszú tenyészidejű növény, sok napsütést igényel. A talaj iránt igénytelen, öntözni csak az ültetést követő 1–2 évben kell. Kiemelkedően jó télálló.

3 Kaki- vagy datolyaszilva

Semmi köze a mi szilvánkhoz: Délkelet-Ázsiából származó, az ébenfafélék családjába tartozó örökzöld fa. Napfényigényes, és a tápanyagban gazdag talajt szereti. Viszonylag szárazságtűrő, de az ültetés évében öntözni kell. Öntermő, vagyis egymagában is terem. Májusban virágzik, októberben kell szüretelni. Rengeteg virágot hoz, virágzás után sokat ledob, majd nyáron a terméseit is bőven szórja. Minél idősebb a fa, annál több gyümölcsöt tart meg.

4 Pawpaw vagy indián banán

Egyszerűen nevelhető gyümölcsfa. Kedveli éghajlatunkat, tavasztól őszig lehet ültetni, csak fagyos időben nem ajánlott. Fontos, hogy ép gyökérzetű példányt ültessünk. A gödör kétszer akkora legyen, mint a földlabda, és kiemelt minőségű virágföldet szórjunk az aljára. Nagyobb ládában is nevelhetjük. Az ültetés évében alapos öntözést kíván.

5 Szőrös kivi

Erőteljes növekedésű kúszó cserje. Azokon a vidékeken érdemes vele kísérletezni, ahol a szőlő is megterem. Szélvédett, napos helyre ültessük, támrendszer mellé. A tápdús, tőzeges talajt szereti, rendszeres öntözést kíván. A legnagyobb problémát az okozza, hogy kétlaki növény, tehát külön oda kell figyelni arra, hogy a termő növények között porzósak is legyenek – csak így számíthatunk termésre.

6 Ötlevelű akébia vagy csokoládészőlő

Fás szárú növény, akár 6–10 méter magasra is felfut. Barnáspiros, krémfehér vagy bíborlila virágai kellemes vaníliaillatot árasztanak. Keményebb teleken ledobja leveleit. Dugványozással szaporítható, ültetés után gyorsan növekszik. Kedveli a napos és a félárnyékos helyeket, a tápdús, jó vízáteresztő talajt. Áprilistól júliusig virágzik, virágait a méhek nagyon szeretik. Kétlaki, így az egyedül álló növények terméketlenek. Októberben érő, dinnye formájú termései finomak, de tele vannak maggal.

Jó tudni!

* A szárított datolya magjából házilag nevelt datolyapálma (Phonix dactylifera) nem hoz gyümölcsöt. A kertészetekben is sok szép datolyapálmát nevelnek, de ezek is terméketlenek.

* A narancs és a mandarin magjának elvetésével nem érdemes bíbelődni; még fűtött szobában se lesz belőlük termő fácska.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?