A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolából

tnt

Gazdag és eredményes tanévet zárt a dunaszerdahelyi iskola. Erről tanúskodnak az alábbi beszámolók is, melyek a mindennapjaikról, eredményeikről szólnak.

Adyból sosem elég

Tucatnyi cikk, beszámoló, különféle pályázati felhívás jelent meg idén a költő halálának 100. évfordulójára. A magyarországi Cédrus Művészeti Alapítvány is méltóképpen szeretett volna tisztelegni Ady Endre munkássága előtt, ezért 2019 januárjában versértelmezés és versírás kategóriában irodalmi pályázatot hirdetett. Iskolánkból Bereznai István nyújtotta be dolgozatát, melyben a költő által írt Magyar jakobinus dala c. versének értelmezésére vállalkozott. A sok száz pályamunka elbírálását követően – hét társával együtt – a zsűri különdíjjal jutalmazta, s egyben meghívást kapott a május 23-i gálaestre, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztek meg. Itt bemutatták a kiválasztott művekből összeállított kötetet, azután a kiértékelés következett. Az est hátralevő részét megzenésített versek tették színesebbé. Diákunk munkája elismeréseként oklevelet és könyvcsomagot vehetett át.

„Történészeink” remekelése

Májusban került sor az Oktatási Hivatal által megrendezett „Hozz rá víg esztendőt…” A Szent Korona és a magyar királyi koronázási jelvények elnevezésű történelmi vetélkedő Kárpát-medencei döntőjére. A hónapok óta zajló versenybe körülbelül 600-an neveztek be, de csak a legjobb 12 mérhette össze tudását az utolsó fordulóban. Iskolánkat két diák, Bereznai István és Patócs Xavér képviselte a budapesti döntőben. A versenyzőknek számos igényes, egyben kreatív feladattal kellett megbirkózniuk, mint például képfelismerés, vaktérkép vagy a történelmi jelenetek reprodukálása. Délután már mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést, amely minden várakozásunkat felülmúlta. Az összesített pontszámok alapján István a negyedik helyet szerezte meg, Xavér pedig tizedik lett. Ezenkívül a zsűri Istvánt különdíjban is részesítette az egyik történelmi jelenetben nyújtott kimagasló szerepléséért. A nyereményük a különféle tárgyi jutalmak mellett egy kirándulás is, a Szent Korona megfordulási helyeit kereshetik fel.

A szóbeli érettségi vizsgák

A négy napig tartó szóbeli érettségin 67 tanulónk vizsgázott. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, hogy a középiskola feladata felkelteni a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítsuk a diákokat a jól végzett tanulás, munka örömére és a jövőbeli célok kitűzésére. Ha ez sikerül, van értelme középiskolába járni. Szomorúan érzékeljük, hogy társadalmunk erkölcsi válságban van, ennek hatása nálunk is érződik, sokan nem tudnak különbséget tenni a helyes és helytelen, a jó és a rossz között. Hiányos az emberek viselkedéskultúrája, a tolerancia kérdése is egyre inkább háttérbe szorul. A középiskola igyekszik irányt mutatni. A 21. század iskolájának már nemcsak a tanítás a feladata, hanem segítenie is kell a tanulót, hogy megtalálja a megfelelő tudásszerzési módot.

Nagyon fontos, hogy a középiskolás évek alatt a fiatalokban kialakuljon egy személetmód, amely segíti őket az önmegvalósításban, a másik elfogadásában, a pozitív szokások kialakításában, az alkalmazkodásban.

Duborszky Attila, Molnár Ilona

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?