Rengetegen halnak meg Szlovákiában a légszennyezettség miatt

légszennyezés
Pozsony |

Évente 4000 ember hal meg a megyeszékhelyeken a légszennyezettség következtében – állítják a CEPTA kutatóközpont szakértői a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatainak elemzése alapján. A kutatás során a levegő szállóportartalmát és nitrogén-oxid-koncentrációját vizsgált át.

 

Pozsonyban 1580-an halnak meg évente a légszennyezés által kiváltott betegségekben, Kassán 990-en, Eperjesen 410-en, Besztercebányán 340-en, Zsolnán 310-en, Nagyszombatban 240-en, Trencsénben pedig 190-en. Nyitra nem szerepel az elemzésben. E halálesetek miatt a szakértők szerint évente 10 milliárd eurós kár keletkezik, és ebbe nem számították bele a kezelési költségeket és a táppénzt.

Daniel Lešinský, a CEPTA elnöke riasztónak tartja az adatokat. „Minden további halasztás nélkül megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatásköreit, és a zöld alternatívákhoz és közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását” - jelentette ki Lešinský. A szervezet további intézkedéseket sürget a közlekedésben, a károsanyag-kibocsátásban, a fűtésben, továbbá a kivételek visszavonását és környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését javasolja.

A CEPTA arra is emlékeztet, hogy Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű uniós tagállamok közé tartozik. „Évek óta a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát, rendre meghaladja a határértéket. Az OECD adatai szerint a 2015-ös évben a légszennyezettség miatt bekövetkezett halálesetek száma 9,279 milliárd eurós nemzetgazdasági kárt okozott Szlovákiában, ami a GDP 6,5 százaléka” - áll a CEPTA jelentésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?