Tusk és Juncker: nem tárgyalható újra a brit kiválási szerződés

tusk juncker

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés, ebben a bennmaradó tagállamok teljesen egységes álláspontot képviselnek továbbra is - szögezte le pénteken az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk a kétnapos brüsszeli EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: várakozással tekintenek a közös munka elébe Theresa May utódjával, a következő brit kormányfővel, és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatok kialakítására törekszenek.

Mint mondta, el szeretnék kerülni az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, de ettől függetlenül erre a forgatókönyvre is felkészülnek.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó testület elnöke közölte, hogy a tárgyalás során előrelépést értek el a 2021-2027-es uniós keretköltségvetés kérdésében.

Az Ománi-öbölbeli incidenssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta, bár a helyzet aggodalomra ad okot, időnként legjobb nem beavatkozni, de az EU ettől függetlenül még szorosan figyelemmel kíséri a történéseket.

"Történelmünk legnagyobb problémáit mindig a túl aktív politika, és soha nem a túl passzív politika okozta" - fogalmazott.

Tusk végezetül kiemelte, hogy a G20-as országcsoport jövő heti csúcsértekezletén az Európai Unió arról próbál majd meggyőzni egyes résztvevőket, hogy a kölcsönös fenyegetések helyett működjenek együtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: semmi újdonsággal nem tud szolgálni a Brexit ügyében, már sokszor elismételték, hogy a huszonhetek kizárják az újranyitását a már megkötött, de a londoni parlament által többszöri próbálkozásra sem ratifikált kiválási szerződésnek.

Klaus Iohannis, az EU soros elnökségét július 1-jéig betöltő Románia államfője egyebek mellett sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült konszenzusra jutni előző este a 2050-es európai uniós szén-dioxid-semlegességi célkitűzésről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?