Egy fesztivál, ahol rögtönözni kell

ddd
Dunaszerdahely |

Péntek este és szombat délután azokat várják a dunaszerdahelyi NFG klubba, akik érdeklődnek a színpadi rögtönzés iránt, illetve kipróbálnák magukat ezen a nehéznek tűnő terepen.

A rögtönzés lényege, hogy a szereplőnek belső megérzéseire, ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy feltárhassa az általa megjelenítendő figura lélekállapotát. Improvizáció közben a színész eltávolodhat a jól bevált megoldásoktól, és a szerep vagy helyzet új oldalait fedezheti fel.
A Kötetlen rögtönzések fesztiválját ötödik éve rendezik meg Dunaszerdahelyen. Ez tulajdonképpen egy játékos csapatverseny, amelyet nézni is öröm. A háromfős csapatok különböző feladatokat kapnak, tíz-tíz percük lesz felkészülni, azaz kitalálni egy maximum háromperces jelenetet. A többfordulós improvizációs játék szombaton 14 órakor kezdődik, a csapatok teljesítményét színházi szakemberekből álló zsűri értékeli. 
A konkrét feladatokról a szervezők természetesen semmit sem árultak el, de a korábbi években látottak alapján mozgáson alapuló improvizációkra számíthatunk – például egy versrészlet vagy zene alapján, vagy kaphatnak a kezükbe néhány tárgyat, amelyeket be kell építeniük egy történetbe. Olyan feladat is volt már, hogy a csapatoknak egy valódi újsághír alapján kellett kitalálniuk egy jelenetet. Általában sok humor, móka és kacagás kíséri ezeket a próbálkozásokat. 
A játékvezető, Benes Tarr Csilla színművész szerint mindössze kreativitásra, spontaneitásra, csapatmunkára, valamint jó ötletekre lesz szükség. 
A színművészeti egyetemeken és színitanodákban általában külön tantárgy a színpadi improvizáció, hiszen ha valami váratlan dolog történik előadás közben, a színészeknek reagálniuk kell, meg kell oldaniuk a szituációt, hogy a közönség lehetőleg ne érzékelje a bizonytalanságot. Ehhez színpadi rutin, illetve sok improvizációs gyakorlat kell, ám az alapokat bárki elsajátíthatja. Ez pedig a mindennapi életben is hasznos tudás lehet, hiszen naponta több száz alkalommal rögtönzünk, anélkül, hogy ezt tudatosítanánk. 
Azt pedig, hogy miként improvizálnak a tapasztaltabbak, holnap láthatják az érdeklődők a dunaszerdahelyi NFG klubban, mintegy a verseny felvezetéseként. A győri After nevű formáció vendégprodukciója 20 órakor kezdődik. Ők több éve foglalkoznak már rövid és hosszú formátumú improvizációval, és elég vegyes a csapat felállása: vannak köztük orvosok, színészhallgatók, logisztikusok és drámatanárok is. 
A szombati versenynapot követően is lesznek vendégfellépők: 19 órától a dunaszerdahelyi Aranymetszés verséneklő zenekar játszik, a 20 órakor kezdődő díjkiosztó után pedig Saróka Liliána énekel megzenésített verseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?