Így használjuk a bankkártyát a nyaraláson

Ma már nem kell feltétlen a terminálba dugni a bankkártyát a fizetéshez, elég, ha csak hozzáérintjük a leolvasókészülékhez

A nyaralásra mindig viszünk magunkkal készpénzt és bankkártyát. Mind többen és gyakrabban vesszük igénybe a plasztiklapot, mivel ez az egyik legkényelmesebb fizetési lehetőség. Ám vannak helyzetek, amikor érdemes körültekintőnek lenni, hiszen a kártyacsalók sem pihennek. Alapszabályok és új lehetőségek kártyahasználatra.

Pénzfelvételre csak betéti kártyát

Az első és talán legfontosabb szabály, hogy ha pénzt szeretnénk felvenni a bankautomatából, akkor erre a célra csak a betéti kártyát használjuk. Bár a külföldi pénzfelvétel illetéke viszonylag magas, 2–5 euró is lehet tranzakciónkként, vannak olyan bankok, amelyek ingyenes lehetőséget is kínálnak a saját hálózatukon belül, azokban az országokban, ahol van olyan bank. Például a Tatra banka ügyfelei külföldön a Raiffeisen bank automatáiból, a VÚB bank az Intesa Sanpaolo hálózatába tartozó bankokból (ez Magyarországon például a CIB), az Unicredit ügyfelei pedig a külföldi Unicredit bankautomatákból tudnak illetékmentesen pénzt felvenni. Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan országok, ahol a bankautomáknál külön, egyszeri illetéket is felszámolnak, ez akár 3–10 euró is lehet. Ha hitelkártyát használnánk pénzfelvételre, akkor a bank 15–25 eurót is felszámolhat a tranzakcióért, függetlenül attól, hogy milyen összeget vettünk ki a bankautomatából.

Válasszunk jó bankautomatát

Vannak olyan bankautomaták, amelyek jelentős illetéket számolnak fel a pénzfelvételért, vagy ha azt is hirdetik, hogy illetékmentes, akkor pedig rendkívül rossz árfolyamon kínálják a helyi pénzt. Ezeket érdemes elkerülni, válasszunk mindig olyan pénzkiadót, amely egy nemzetközi hálózat, vagy pedig a helyi nagyobb bank logójával van ellátva. Ha az egyik tranzakciós illetéket számolna fel, próbáljunk keresni egy másikat, lehet, ott már nincs ilyen extra sarc.

Mindig legyen nálunk

legalább két bankkártya Ha külföldre utazunk, akkor a legjobb, ha mindig van nálunk legalább két bankkártya – gondoljunk arra, hogy az egyik elveszik, ellopják, gyanús tranzakció miatt le kell tiltani, akkor is legyen mivel fizetni a nyaralás hátralévő részében. A hazánkban mostanában terjedő mobil fizetések ezt a problémát is meg fogják oldani, hiszen néhány hónap múlva már akár bankkártya nélkül is utazhatunk – elég, ha a mobiltelefonunk nálunk van.

Mikor kell a bankkártya?

Utazásaink során számos olyan szituáció van, amikor szükség van a hitelkártyára, például a legtöbb szálloda garanciaként elkéri a bejelentkezésnél, ugyanígy elengedhetetlen az autókölcsönzésnél, kerékpárfoglalásnál is. Sőt, előfordulhat, hogy a repülőtéren is fel kell mutatni azt a bankkártyát, amellyel foglaltuk a repülőjegyet, ha ezt az utas nem tudja prezentálni, akkor akár az is megtörténhet, hogy nem engedik fel a járatra. Erre mindig figyeljünk oda.

Mindig a helyi pénznemben!

Fizetésnél és készpénzfelvételnél a terminál mindig felkínálja, hogy az elszámolást helyi pénznemben, vagy euróban/dollárban szeretnénk-e. Néha még extra csábító szöveget is csatolnak, amely azt sugallja, hogy jobban járunk, ha már a bankautomatánál, terminálnál konverzájluk a fizetett, felvett összeget. Pedig ez nem igaz, mindig a helyi pénzben fizessünk, hiszen a bankunk lényegesen jobb árfolyamon számolja el az összeget, mint a helyi bank. Ezzel akár 10 százalékot is meg tudunk takarítani.

Hol használjuk, és hol ne?

Nem mindenhol tudjuk használni a bankkártyát, vannak kisebb boltok, ahol csak készpénzt fogadnak el, de piacon sem tudunk minden esetben fizetni a kártyánkkal. A plasztiklapot csak olyan helyen használjunk, ahol megbízunk a kereskedőben, és ne adjuk ki a kezünkből sose. A tranzakció mindig a  szemünk előtt történjen. Vannak országok, ahol nem fogadnak el minden kártyatípust, ezért indulás előtt ellenőrizzük le, hogy a kártyánkkal tudunk-e fizetni. Igaz, a VISA, a Mastercard és az American Express kártyákkal szinte mindenhol tudunk fizetni, a Maestroval, a Visa Electronnal nem biztos.

Érintésmentes és mobiltelefonos fizetések

Az elmúlt évek egyik nagy újdonsága, hogy ma már nem kell feltétlen a terminálba dugni a bankkártyát a fizetéshez, elég, ha csak hozzáérintjük a leolvasókészülékhez. Ha 20 eurónál kisebb az összeg, amit fizetünk, akkor nem kell a PIN-kód, ha nagyobb, akkor pedig meg kell adni a négyjegyű kódot – igaz, akkor sem kell már bedugni a terminálba a kártyát. Hasonló a helyzet a mobiltelefonos fizetéssel, ez esetben nem a kártyát, hanem az okostelefonunkat érintjük a terminálhoz. Ehhez rendelkezni kell a szolgáltatással (pl. Google Pay, Apple Pay stb. ), feltölteni a kártyát az alkalmazásba, és már akkor is tudunk fizetni, ha éppen a szállodában vagy a trezorban felejtjük a kártyánkat.

Biztonsági szabályok

Nyaralásra legalább két kártyát vigyünk magunkkal, ideális esetben ezek egyike betéti, a másik pedig hitelkártya. A PIN-kódot sose írjuk a kártyára, ne hagyjuk a pénztárcában. Mindig legyen nálunk a bank ügyfélszolgálatának telefonszáma, hogy ha kell, azonnal fel tudjuk hívni, ha gyanús tranzakció, lopás, kártyavesztés miatt blokkolni szeretnénk a kártyát (igaz, ezt már sokszor az alkalmazásban is el tudjuk végezni). Vannak olyan bankok, amelyek már új biztonsági szabályokat is bevezettek, például, hogy csak akkor lehet használni a kártyát, ha az okostelefonunk és a kártyánk is ugyanazon a GPS-pozíción van, azaz, ha valaki ellopja, akkor sem tud vele mit kezdeni – várhatóan egyre több bank vezet be ehhez hasonló biztonsági lehetőségeket.

Feltöltős kártyák

Ma már nemcsak betéti és hitelkártya létezik, a különböző startupok megjelentették a feltöltős kártyát is. Ezeket teljes mértékben egy alkalmazáson belül tudjuk kezelni, és az egyik fontos tulajdonsága, hogy mindig csak annyi pénz van rajta, amennyit teszünk rá. Így elég 20– 100 euróval feltölteni, és amikor elfogy, újra tölteni. Ezeknek a kártyáknak egy másik előnye, hogy havonta 200 eurónyi összegig ingyen fel tudunk venni pénzt külföldön, és a pénzváltást is az alkalmazáson belül tudjuk intézni, nem kell a helyi váltót keresni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?