A PET-palackok és italdobozok visszaváltását első olvasatban 120 képviselő támogatta

PET-palack
Pozsony |

Ma a két legfontosabb környezetvédelmi törvénytervezetről dönt a parlament. Az egyszer használatos műanyag italcsomagolás visszaváltásról szóló új jogszabály a műanyag hulladék ellen, a természet- és tájvédelmi törvény módosítása pedig a nemzeti parkok területén folytatott fakitermelés ellen küzd. A visszaváltásra vonatkozó törvényt első olvasatban 120 képviselő támogatta.

„Világviszonylatban egyre fontosabbá válik a környezet védelme. Örömmel tölt el, hogy ezt a szlovák parlament honatyái is tudatosítják. Olyan modern és hatékony jogszabályt kell elfogadtatnunk, amely megszabadítja a természetet a műanyagoktól“ – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A parlament második olvasatba utalta az egyszer használatos italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt. Az új törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét 120 honatya szavazta meg. Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi. A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás kb. 95 százaléka oda kerül majd, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó üzemekbe. A gyakorlatban 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás. A környezetvédelmi minisztérium közben a közösségi hálón elindította a # zazalohovanie kampányt, mely során a nyilvánosság is kifejezheti támogatását.

A nagy kiterjedésű fakitermelést tiltó természet- és tájvédelmi törvény módosításáról is első olvasatban szavaz ma a parlamentben. A módosítás tényleges hatáskörrel ruházza fel az Állami Természetvédelmi Hivatalt, főleg az értékes területeken tervezett beavatkozások megakadályozása terén. Minden lépést jóvá kell majd hagyniuk, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Legyen szó fakitermelésről, a talajréteget vagy a vízfolyásokat érintő beavatkozásról. Jelenleg a természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti.

Átment az első olvasaton a kibocsátáskereskedelemről szóló törvény módosítása is, melynek célja az unió kibocsátáskeresekedelmi rendszerének 2021-2030-as időszakra vonatkozó új európai irányelvének átvétele, valamint a beruházások és alacsony szén-dioxid-kibocsátású mechanizmusok feltételeinek meghatározása. A módosítás definiálja a modernizációs alapot és rögzíti a környezetvédelmi minisztérium hatásköreit is, hogy a következő évtizedekben Szlovákia több százmillió eurót fordíthasson az energetikai rendszerek korszerűsítésére, az energetikai hatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrásokra és a széntermelő régiók tisztességes átalakítását biztosító projektek támogatására. A módosítást 111 képviselő támogatta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?