Energiatakarékos praktikák a konyhában

hh

Mivel a konyha a ház központi része, itt is egyre elterjedtebbek a környezetbarát és energiatakarékos megoldások. Főzés, mosogatás, tárolás – néhány szabály megtartásával rengeteg energia megtakarítható.

A könnyen megvalósítható ötletek nemcsak a pénztárcánkat kímélik, hanem az ökológiai lábnyomunkat is csökkentik.

 

Sütés-főzés okosan

Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

• A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésekor, mint a fedő használatával történő.

• Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb”, hanem egészségesebb is, mert a zöldség és gyümölcs a főzés során sokat veszít ízéből, vitamintartalmából.

• A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Így kevesebb vizet kell felmelegíteni, és az ételek sem lúgozódnak ki.

• Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás. A láng ne érjen túl az edény peremén!

• A szendvicstalpú (többrétegű talp) edények hőátadása jobb: kevesebb veszteséggel jár, nagyobb hatékonyságú, egyenletes a bennük való főzés.

• Használjunk minél kevesebb olajat; ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

• Vízforraláskor csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Beméréséhez használjunk poharat vagy bögrét.

• Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

• Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget okoz.

• Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt gyümölcsaszalásra is használhatjuk.

• A tisztán tartott sütő jobban visszaveri a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

• Ha már felforrt az étel, vegyük vissza a lángot. Ezzel nem növekszik a főzési ideje, viszont energiát takarítunk meg.

 

Egyszerű, környezetbarát eszközök

1 Kukta

• Nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú.

• A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga.

• Csak kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson benne.

 

2 Római tál

• Ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, s nem fordulhat elő, hogy valami odaég. Az ételnek kellemes zamata lesz, és tápanyagai sem vesznek el.

 

3 Főzőláda

Régi találmány, amellyel leveseket, rizst vagy ragut lehet főzni.

Magunk is elkészíthetjük:

• Vegyünk egy faládát, és töltsük meg szalmával vagy polisztirol-granulátummal. A szigetelőanyagot töltsük zacskókba vagy zsákokba, s ezeket helyezzük szorosan egymás mellé a ládába.

• Tegyük föl az ételt a szokásos módon, és főzzük 20 percig. Közvetlenül ezután helyezzük a lábast a főzőládába, takarjuk be a szigetelőanyaggal, majd hagyjuk állni egy éjszakán át.

• Fontos, hogy az ételt a láda használata előtt felforraljuk, hogy a baktériumok elpusztuljanak!

 

Mosogatás észszerűen

• Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral (sugárszabályozó). Az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyó vízbe keveredett szennyező részecskéket.

• Folyó vizes mosogatáskor használjunk perlátort, és csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan, hanem csak az öblítés idejére engedjük meg. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk – először a vegyszeres mosást, majd az öblítést –, kevesebb víz fog fogyni.

• Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképp célszerűbb a medencés mosogatás.

• Kerüljük az agresszív vegyszereket. Melegebb vízzel mosogatószert takaríthatunk meg, mivel önmagában is zsíroldó hatású.

• A specifikus szennyeződésekhez megfelelő tisztítószert használjunk. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, de azért részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást. Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben feloldunk egy evőkanál mosószódát.

• Válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket. Kezdjük a „fehér”, majd folytassuk a „fekete” mosogatnivalóval.

 

Élelmiszerek tárolása

Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében történjen. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, azt fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.

• Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig állnak el. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen és energiapazarló.

• Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre, és rontja hatásfokot.

• Tartsuk karban, olvasszuk le rendszeresen a hűtőberendezést. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha szükséges. Ne rántsuk fel hirtelen, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.

• Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert ez növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

• Amit nem szükséges, azt ne tartsuk hűtőben.

• Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg őket.

 

10 tipp a helyes hulladékkezelésre

A konyhai munkák kapcsán a hulladékkezelésről is szót kell ejteni. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése. Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. Az élelmiszerekkel a lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni. A keletkező hulladék elhelyezésére néhány megoldást ajánlunk:

1 Vásároljunk visszaváltható üvegben kapható italokat. Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható változatot.

2 Ha elkerülhetetlen az eldobható műanyag flakon, akkor tömörítsük, gyűrjük laposra. Ellenkező esetben levegővel telnek meg a szeméttárolóink.

3 Kerüljük az alumíniumdobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk, ezt a csomagolást is tömörítsük. A fémcsomagolást (konzerv-, alumíniumdobozt) érdemes külön gyűjteni: nagyobb mennyiségben átveszik mint lemezhulladékot.

4 Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet aztán már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem. Nyers tejből válasszuk a zacskósat, de még jobb, ha van mód kimérve venni.

5 Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat.

6 A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni.

7 Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot. Vigyük szelektív gyűjtőkonténerbe, vagy váltsuk vissza.

8 A szerves hulladékokat lehetőség szerint komposztáljuk.

9 A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, morzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal.

10 A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Így a szennyvíz tele lesz szerves hulladékkal. Ezzel szemben a komposztálás környezetbarát alternatíva.

Forrás: E-idő

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?