Dobogós helyen van idén Szlovákia a bérköltségek növekedésében

Nőhet a külföldön dolgozók fizetése
Luxembourg/Pozsony |

A munkavégzés költségei 
az idei első negyedévben 
az uniós tagországok közül Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában nőttek a leggyorsabb ütemben – derül ki az uniós statisztikai hivatal, 
az Eurostat hétfőn közzétett kimutatásából.

Az Eurostat szerint az Európai Unió 28 tagállamában 2,6 százalékkal nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben a tavalyihoz képest. A munkavégzés egy órára jutó költsége két fő komponensből, a bérekből és juttatásokból, valamint a nem bérjellegű költségekből tevődik össze. Az Európai Unióban éves bázison 2,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az egy órára jutó bérköltség és 2,1-gyel a nem bérjellegű költség. Az egyes országok között azonban látványos különbségek vannak. A bérköltségek az idei első negyedévben Romániában nőttek a leggyorsabb ütemben, 16,3 százalékkal, amit Bulgária követ 12,9 százalékkal.

Szlovákiában az EU 28 tagállama között a harmadik legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal nőtt a bérköltség az említett időszakban. Ezen belül a szlovákiai munkabérek 8,7, a nem bérjellegű költségek 8,8 százalékkal emelkedtek.

A teljes bérköltség az uniós országok közül csak Görögországban csökkent az első negyedévben, 0,2 százalékkal. A nem bérjellegű egyéb költségek Máltán, Görögországban, Finnországban és Magyarországon csökkentek, az EU összes többi tagállamában nőttek. (mi, MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?