Irodalomrajongók hete Budapesten

könyvhét
Budapest |

Hétfőn véget ért a 90. Ünnepi Könyvhét. A rendszerint a Vörösmarty téren tartott esemény – az ott zajló felújítási munkálatok miatt – idén a Duna-korzóra költözött, ám nem ez volt az egyetlen helyszín a fővárosban, ahová az irodalomrajongókat várták. 

Az már régen bebizonyosodott, hogy Budapest egynél jóval több irodalmi fesztivált is elbír egy évben. A tavaszi Könyvfesztivál után ebben a hónapban két esemény szólította meg a könyvimádókat, ráadásul egy időben, de korántsem egymás kárára. Odafele utazva a városi közlekedéssel már a buszban is könnyen meg lehetett állapítani, kik azok, akik az Erzsébet híd lábánál szállnak majd le, hogy onnan néhány perc alatt a Duna-korzóra érjenek: az üres hátizsákok és a kis kézitáskákból kikandikáló vászontáskák elárulták, tulajdonosaik az elkövetkezendő órákban irodalommal fogják telepakolni azokat. Az idei könyvhetet Simon Márton költő, slammer nyitotta meg csütörtökön, ezt követően pedig öt napig válogathattunk a 168 stand kínálatából, köztük a kb. 300 frissen megjelent kötetből, az anyagi veszteséget pedig szellemi tudással pótolhattuk, egyrészt a megvásárolt könyvekből, másrészt a felállított színpadon a könyvhét egész ideje alatt, beszélgetések váltották egymást.


Dedikálás kilátással


Az előző években a megszokott Vörösmarty téren a kiadók standjai mintegy labirintust alkotva szippantották be a kilátogatókat. Idén az új helyszínen egy könyvutcát hoztak létre, ahol kényelmesen sétálgatva állhattunk meg egy-egy kiadó kihelyezett részlege előtt, hogy kedvünkre válogathassunk az újdonságokból. A budai oldalra nyíló kilátás pedig csak hab volt a tortán. A legtöbben azonban, mint minden évben, főleg a dedikálásokra érkeztek. Így a frissen megvásárolt kortárs műveket azonnal alá is írathattuk, de az otthoni gyűjteményünk darabjait is magunkkal vihettük, hogy dedikáltassuk kedvenceinket. Sőt, ilyenkor akár még kérdezhetünk is az íróktól, de sokan vannak azok is, akik inkább fényképezkednének velük. Hiába, egy közös kép Simon Mártonnal vagy D. Tóth Krisztával még mindig nagy vonzerővel bír. Rajtuk kívül egyébként az öt nap alatt találkozhattunk még többek között Závada Pállal, Heller Ágnessel, Oravecz Imrével, Tőzsér Árpáddal, Péterfy-Novák Évával, Péterfy Gergellyel, Szentesi Évával, Tóth Krisztinával, Lackfi Jánossal, Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Varró Dániellel, de Leslie L. Lawrence-szel, azaz Lőrincz L. Lászlóval is, akinek aláírásáért akár fél órát is sorban állhattunk. 


Kiadói akciók 


A könyvhétre azért is jó ellátogatni, mert ha több könyvet vásárolunk, akkor sokkal jobban járunk, mintha boltban vennénk meg ugyanazokat. A rendezvényen minden kiadó 15-30%-os kedvezményt kínált, de néhányuk más meglepetéssel is készült. A zsábkamacska, amikor is bizonyos összeg felett meglepetéskönyvet választhattunk, idén is csábítónak hatott, de a legtöbb kiadó inkább ajándékokkal próbálta rávenni a könyvszeretőket a vásárlásra. Bizonyos összeg vagy darabszám felett vászontáskát, bögrét vagy egyéb apróságot adtak a könyvek mellé a kedvezményen túl. Külön kiemelendő, hogy a kártyás fizetés már mindenhol lehetséges volt. 

Margó és szabadság


A másik irodalombarát rendezvény az Ünnepi Könyvhét alatt, 15 percnyi sétára a folyóparttól, a Petőfi Irodalmi Múzeumban zajlott szerdától vasárnapig. Itt rendezték meg már kilencedik alkalommal a Margó Irodalmi Fesztivált. „Az irodalom a létező világok legjobbika, ezt a szabadságot éljük át együtt minden Margón” – állt a fesztivál programfüzetében, és nem túloz. Az öt nap alatti 70 különböző program mind ingyenes, sőt, már a belépéskor felhívták a figyelmet a PIM udvarában álló Bookline Buszban kínált 20%-os kedvezményre, ahol a könyvek mellé kávét is kaptunk. A szabadságot fejezi ki, hogy a kortárs írókat nem csak a megszokott szerepeikben láthattuk. Háy János, Kemény István vagy Grecsó Krisztián is megmutatta zenei arcát: a Rájátszás elnevezésű zenés-irodalmi produkcióban bizonyították, hogy nem csak írni, de gitározni és énekelni is tudnak. Ezenkívül Háy még a 30Y frontemberével, Beck Zolival közös Háy Come Beck című pódiumesttel is fellépett. Grecsó Krisztián pedig Szabó Balázzsal tartott zenés-verses múzsasiratót, amelyre sokunknak már csak a fák alatt jutott ülőhely. A fesztiválnak hazai vonatkozásai is voltak. Csillag Péter Ady stoplisban című könyve kapcsán Gazdag Józseffel irodalmi futballsztorikat elevenített fel, Veronika H. Tóth A Mengele-lány című, hatalmas sikert magáénak tudó könyv szerzőjével pedig Oláh Andrea beszélgetett, ugyanis a dokumentarista regény már magyarul is olvasható. A regényről, mely egy szlovákiai magyar holokauszttúlélő elbeszélése alapján íródott, a múzeum dísztermében beszélgettek, ahol a szerző mellett a könyv fordítója, Mészáros Tünde is jelen volt. Természetesen a helyszínen megfordult összes író dedikált is, amiről e sorok szerzője túl későn szerzett tudomást, így jövőre is kénytelen lesz menni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?