Nehéz év vár az új elnök asszonyra

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Az ellenzék és a koalíció képviselői is díjazták Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszony beszédét 
a beiktatáson. A politikusok és elemzők is azt értékelték, hogy nemcsak az ország problémáit nevezte meg, hanem a sikereit is. A kül- és belpolitika terén nehéz év vár az új elnök asszonyra.

Čaputová beszédében külön hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak tartja az ország tagságát az Európai Unióban és a NATO-ban, továbbá kitért a környezetvédelemre és a globális felmelegedés veszélyeire is. 

Jól megírt beszéd

Az elnök asszony beszédével azt üzente a polgároknak, hogy a hivatalban őket akarja szolgálni, s azok hangja akar lenni, akiket nem hallani. „Nem azért, hogy kiabáljak, hanem hogy segítsek nekik” – mondta Čaputová, s éreztette, mennyire fontos számára az igazság, a törvények előtti egyenlőség. „A Szlovák Köztársaság alkotmánya leszögezi, hogy az emberek szabadok, egyenlők, és azonos jogok illetik meg őket. A valóságban ennek azt kellene jelentenie, hogy senki sem jelentéktelen és társadalmilag elhanyagolható, senki jogait nem lehet megrövidíteni. Ugyanakkor azt is kellene jelentenie, hogy senki sem lehet olyan fontos vagy befolyásos, hogy a törvények felett álljon” – fűzte hozzá beszédében az elnök asszony. 

Bugár Béla, a Híd elnöke gratulált Čaputovának, s díjazta, hogy Szlovákiáról nem úgy beszélt, mint egy fekete lyukról, s hogy az ország érdemeit is kiemelte. Bugár azt kívánta, „hogy a választási időszak végéig az ország pártok fölött álló elnöke tudjon maradni, és így valóban az állam minden állampolgárának elnöke lehessen, a kisebbségeké is”. 

Dušan Jarjabek, a Smer parlamenti képviselője szerint az elnök asszony beszéde fantasztikusan volt megírva. „Egy új korszakot kell kezdeni úgy, ahogy az Čaputovának meg volt írva” – állítja Jarjabek. 

Külföldi visszhang

Zuzana Čaputová beiktatásáról a külföldi hírügynökségek is tájékoztattak. Hangsúlyozták, hogy az ország történetének első elnök asszonyáról van szó, a korrupcióellenes és környezetvédelmi aktivitásairól, liberális nézeteiről is írnak. A francia AFP ügynökség például több elemzőre hivatkozva Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlította, a brit Reuters pedig Erin Brockovich környezetvédelmi aktivistához. A német DPA ügynökség szerint Čaputová egy liberális nézeteket valló jogász, aki egyben az ország történetének legfiatalabb államfője. 

Számos feladat

Biztos, hogy a külpolitikai teendők ellátása mellett idehaza sem lesz könnyű dolga. A Bírói Tanács két, államfő által jelölt tagjának lejár a mandátuma, az újakat Čaputovának kell jelölnie. Ugyanúgy fontos szerepe lesz az alkotmánybíró-jelöltek kinevezésénél, továbbra is hiányzik hat bíró, a parlament még mindig nem választotta meg a kellő számú jelöltet. Lejár a Legfelsőbb Bíróság elnökének a mandátuma, a Bírói Tanács javaslatára az államfő nevezi ki az új elnököt. A legfontosabb feladata azonban az új kormány kinevezése lesz a jövő évi parlamenti választás után. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?